2016. november 27., vasárnap

Képes beszámoló az idei birsalma projekről



Ha Lenkéékhez megyek, a programot mindig hajvágással kezdjük, mert Laci szeret hippis csigabigákat növeszteni, de hát ez egy komoly nyugdíjas emberhez mégse annyira illik. :-)
Utána általában vacsorát kapok, most több fogásból is válogathattam, alig bírtam dönteni. Szerencsére Lenke nagyon gondos, igaz anyuka-nagymama típus, így dobozban vihettem haza abból is, amit már helyben nem bírtam megkóstolni. Fenomenálisan finom főztjeit főbenjáró vétek lenne kihagyni.
Miután degeszre ettem magam, indulhatott a projekt.


Az idei termés nem lett olyan bőséges, mint tavaly, de azzal vigasztaltam magam, hogy legalább hamarabb végzünk :-) 




A birsalma pucolása nem a legkönnyebb feladat. Egyrészt kemény, másrészt irtó hepehupás és göcsörtös, szóval jól meg kell kínlódni vele, nem ötperces munka.




A már jól bevált munkamegosztást követtük. Laci volt a daraboló ember, de a pucolásba is besegített. A fő pucoló én voltam.





Füli mindenre kiterjedő figyelemmel irányította a munkát




Lenke a nagyobb szeleteket kisebbekre varázsolta, s mint a befőzés mesterasszonya, ő kavargatta a készülő lekvárt is




Füli és Buksi gondosan ügyeltek rá, hogy egy kis darabka se essen a földre. Buksi ugyan eleinte reménykedett, hogy nyers krumplival dogozunk, lévén ez az egyik kedvence, de aztán csalódnia kellett.




Természetesen munka közben igyekeztünk porzó vesénket is nedvesíteni. Először Lenke és Laci saját vilmos körte, majd fekete ribizli pálinkája került górcső alá, utána jöhetett a fekete ribizli bor.
Ezekért a kutyuk szerencsére nem álltak sorba.
Ahogy telt az idő, teltek a lábasok is és csodálkozva láttuk, hogy ebből a viszonylag kevés birsalmából is lesz azért lekvárunk. A kedvünk lankadatlan volt, nagyokat dumáltunk és nevettünk, hülyeségért egyikünknek se kell a szomszédba menni.
Végül a munkánk jutalma 24 üveg lekvár lett, amit megfeleztünk. Mire hozzám került az adagom, valahogy a ládába a birsalmák mellé más lekvárok, sőt még uborkák is keveredtek. Ki érti ezt??



Web Statistics