2017. május 15., hétfő

Mászópajtás a Triglavon





A dolog úgy kezdődött, hogy megláttam egy túrakiírást a fb-on, s mivel tudom, hogy Laci barátom nyáron elég nagy falatra készül, elkezdtem őt nyüstölni, hogy menjen erre el, jó lesz egy kis edzésnek. Még csak szabadságot se kellett hozzá kivenni, mert egy hétvége alatt lezajlik péntek délutáni indulással és hajnal hétfői érkezéssel. A cél megmászni havas körülmények között a Triglavot, mert most ugye ilyen furcsa tavasz van, hogy még tart a tél. Mivel nekem az egészségem nem engedte meg, hogy nemrég elmenjek egy tátrai túrára, annak a pénze is megmaradt, ezzel is igyekeztem hozzájárulni Laci útjához. Valahogy az ember úgy van, legalábbis én igen, hogy ha az ott lehet akivel amúgy egy kötélen össze vagytok kötve és tulajdonképp az életedet bízod rá, majdnem olyan mintha te is ott lennél vele. Persze ehhez azért kell egy nagyon jó lelki barátság is, nem elég ha biztosítjátok egymást mászás alkalmával. Én nagyon-nagyon bízom Laciban, és vele szeretek legjobban mászni, így különleges örömet okozott volna, ha eljut erre a túrára.
Nem kellett túl sokáig rábeszélnem, hajlott rá ő maga is. Ráadásul abba a hátizsákba pakolt, amit már említettem, amit Gábortól vettem eleve olyan gondolattal, hogy azt majd mindketten tudjuk használni.
A hétvégén szüntelenül ott jártak a gondolataim, néha jött egy sms. Először még este útközben, aztán másnap délután a Triglavski dom menedékházból, ahová 9 órás kemény mászás után ért fel a csapatuk. Nagy örömömre a túra vezetője, Hencz G. Tamás még képeket is rakott fel a netre a menedékháztól, amit nektek is meg tudok mutatni.
Nagyon boldog voltam, mert láttam, hogy csodálatos helyeken jártak és Tamás is nagyon megdicsérte a csoportot a teljesítménye miatt, hisz kisebb-nagyobb lavinák közepette egyedüli csapatként jutottak fel a házhoz 2515 m magasra. Innen másnap akartak a 2864 m magas csúcsra mászni, ami azonban a lavinaveszély miatt végül meghiúsult, de ez józan döntés volt.
Nagyon-nagyon büszke vagyok mászópajtira, az első két képen ő töri az utat elől.
Ma már beszéltem vele, álmosan és fáradtan, de munkában van és épségben itthon.
Hogy mikor lesz a hegyen hómentes idő, hááát...ezt most nehéz elképzelni. :-)


























































10 megjegyzés:

  1. Csodás élmény lehet. És a képek beszélnek! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is nagyon mesélő képek, azért gondoltam, hogy másoknak is érdekes lehet, nem csupán nekem aki közvetetten érintett vagyok.
      Alig várom, hogy Laci élőben is elbeszélje az élményeit!

      Törlés
  2. Ohhh, de szép! Azért az is nagyon jó, hogy szép időt fogtak ki, láthatták ezt a meseszép tájat körülöttük. Azért ez már nem semmi, oda feljutni! elég most az a 2515 méter, legközelebb majd sikerült teljesen felmászni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemsokára te is láthatod! :-) A szép időnek én is nagyon örültem, és bizony ilyen magasra is épp elég volt feljutni a nagy hóban. Laci azt mondta két 50 fölötti hölgy is volt a csapatban és mentek, nyomták rendesen. :-) Hogy lesz-e legközelebb nem tudom, de így is megérte. A csúcsot tudni kell elengedni ha a józanság azt parancsolja, így is voltak lavinák a házig. Az erő a feljutáshoz meg lett volna. :-) Nyáron ennél persze jóval könnyebb a menet.

      Törlés
  3. Akkor egy picit Te is ott voltál.
    Nagyszerű barát vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kicsit voltam ott, nagyon. :-)
      Hogy milyen barát vagyok, nem tudom, csak azt, hogy nagyon szeretem a mászópajtásom. :-)

      Törlés
  4. Nos, a hó valóban szép... Rohadt nehéz lehetett menni benne - én sosem értettem, mi a titka annak, hogy vannak emberek, akik (nem az örök hó birodalmában, de) szeretnek hóban gyalogolni ott, ahol máskor is lehetne, ahol a világ olyan csodálatos, amikor süt a nap és a kis hegyi harangvirágok, vagy ciklámenek szegélyezik az utadat, meg a guggoló hegyi fenyők...De ez legyen az ő dolguk.
    Ha a Triglavski domban szálltak meg, akkor nem azon az úton mentek, amin én. Csodálom, hogy egyáltalán nyitva volt. Mellesleg nem is tudom, ezeket a helyeket télen miképp lehet ellátni mindenfélével, amikor még nyáron is helikopter hozza fel a cuccokat. Télen is talán letakarítják a 2 tenyérnyi leszállóhelyet...csak ez lehet a magyarázat. A turistaházak zöme május végén nyit - kb. addigra lesz járható az út, legalább a Planika domig.
    Ha Te elmennél oda, válaszd az augusztust - mindenben segítek, ami tudásom csak van és nagyon rábeszélnélek. Én 42 évesen, teljesen egyedül (de alaposan előkészítve) tettem meg az utat. Nincs lehetetlen, ha nagyon akarod.Nem tudom, nézegetted -e a blogomban a Szlovénia ♥ címkét - hát ott azért van pár kép és leírás is. A bledi tóról készült képek is gyönyörűek - de ezen a vidéken (Triglav Nemzeti Park) van millió csodálatos hely még.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mikor először szóba került, megkerestem az erre irányuló összes bejegyzésedet és nagyon lelkesen végig olvastam őket.
      Én sajnos maximum úgy tudnék eljutni, ha befizetnék valahová, mert autóm nincs, ezek a fizetett utak pedig elég borsosak. De háta egyszer mégis megadja az ég. Akkor mindenképp beszélünk. :-)

      Jómagam sokszor voltam a Tátrában nyáron, de tavaly a havas egy különleges élmény volt, most már értem miért szeretnek emberek havas, nehéz körülmények között is hegyet mászni. Számomra pedig ugyanolyan gyönyörű volt, mint a zöld és virágos, a nap meg ugyanolyan ragyogóan süt télen is ha kifogod. Lacinak külön jó volt ez edzésnek, ő elsősorban ezért indult el, ha sima nyári túra, talán el se megy. Járt amúgy már Szlovéniában tavaly. Egy nap alatt mentek fel a házig egyhuzamban. Ő pl. szereti a kihívásokat, a nehéz körülmények között való menetelést, szerintem magától vállalkozott arra is, hogy elől törje az utat. Nem vagyunk egyformák, van aki kifejezetten a teljesítményt keresi, én nem olyan vagyok, bár mégis büszke voltam magamra, hogy ősszel felmásztam a havas Rysyre.
      A turista ház még most téli nyitvatartás szerint üzemel nagyon szerény ellátással, fűtés nincs. Net mindenesetre és térerő volt. :-D Hogyan jutnak fel a cuccok erre nincs információm, valószínű csak ritkán, ezért is minimális az ellátás.

      Törlés
  5. Hu hu hú.., ho ho hó.. gyönyörű képen és szép teljesítmény!
    Van aki a szépséget keresi, van aki a titkokat, van aki a kihívást. Nem vagyunk egyformák, de egy közös - a természet szeretete. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz, van aki ezt, van aki azt keresi. És még olyan is akad, aki egyszerre mindazt, amit felsoroltál. :-)

      Törlés

Web Statistics