2017. május 15., hétfő

Mászópajtás a Triglavon





A dolog úgy kezdődött, hogy megláttam egy túrakiírást a fb-on, s mivel tudom, hogy Laci barátom nyáron elég nagy falatra készül, elkezdtem őt nyüstölni, hogy menjen erre el, jó lesz egy kis edzésnek. Még csak szabadságot se kellett hozzá kivenni, mert egy hétvége alatt lezajlik péntek délutáni indulással és hajnal hétfői érkezéssel. A cél megmászni havas körülmények között a Triglavot, mert most ugye ilyen furcsa tavasz van, hogy még tart a tél. Mivel nekem az egészségem nem engedte meg, hogy nemrég elmenjek egy tátrai túrára, annak a pénze is megmaradt, ezzel is igyekeztem hozzájárulni Laci útjához. Valahogy az ember úgy van, legalábbis én igen, hogy ha az ott lehet akivel amúgy egy kötélen össze vagytok kötve és tulajdonképp az életedet bízod rá, majdnem olyan mintha te is ott lennél vele. Persze ehhez azért kell egy nagyon jó lelki barátság is, nem elég ha biztosítjátok egymást mászás alkalmával. Én nagyon-nagyon bízom Laciban, és vele szeretek legjobban mászni, így különleges örömet okozott volna, ha eljut erre a túrára.
Nem kellett túl sokáig rábeszélnem, hajlott rá ő maga is. Ráadásul abba a hátizsákba pakolt, amit már említettem, amit Gábortól vettem eleve olyan gondolattal, hogy azt majd mindketten tudjuk használni.
A hétvégén szüntelenül ott jártak a gondolataim, néha jött egy sms. Először még este útközben, aztán másnap délután a Triglavski dom menedékházból, ahová 9 órás kemény mászás után ért fel a csapatuk. Nagy örömömre a túra vezetője, Hencz G. Tamás még képeket is rakott fel a netre a menedékháztól, amit nektek is meg tudok mutatni.
Nagyon boldog voltam, mert láttam, hogy csodálatos helyeken jártak és Tamás is nagyon megdicsérte a csoportot a teljesítménye miatt, hisz kisebb-nagyobb lavinák közepette egyedüli csapatként jutottak fel a házhoz 2515 m magasra. Innen másnap akartak a 2864 m magas csúcsra mászni, ami azonban a lavinaveszély miatt végül meghiúsult, de ez józan döntés volt.
Nagyon-nagyon büszke vagyok mászópajtira, az első két képen ő töri az utat elől.
Ma már beszéltem vele, álmosan és fáradtan, de munkában van és épségben itthon.
Hogy mikor lesz a hegyen hómentes idő, hááát...ezt most nehéz elképzelni. :-)


























































Web Statistics