2015. augusztus 12., szerda

Gyökerek





Erre a bejegyzésre már rég készülök. Tulajdonképp azóta, hogy megtaláltam a következő kisfilmet. Csupán egy fotó hiányzott hozzá, amit végül Ozser segítségével sikerült ide varázsolni. Ezúton is köszönet érte!
Talán nem lesz olyan különös, leginkább magam miatt rakom ide. Bár sejtésem szerint azért Mamkának valamelyest biztos érdekes lesz a viselet miatt. Igaz, egyszerű viselet, nem különösebben díszes, de  nekem a legszebb a világon.
Számomra azért kedves a videó, mert a gyökereim vannak benne. Ahogy látom a képeken a ruhákat, amilyeneket a nagymamáim is hordtak, valahogy könny szökik a szemembe. Azt hiszem az utolsó generáció vagyok, aki elcsíphetett még valamit ősei kultúrájából. Az én nagymamáim még parasztruhában jártak, Kobak mostani szekrénye is egyik mamámé volt, annak idején hat ember tárolta benne a ruháit, most már neki egymagának alig elég. Az ajtaja belső falára ceruzával be van írva az esküvő és az első két gyerek születésének ideje. A második kettő úgy látszik már nem volt olyan lényeges. :-D Anyukám a harmadik volt.
Kaptam anno néhány gyönyörű ruhadarabot (kacamajkát, repikát, szoknyát) is a nagymamáimtól, de azok sajnos már nincsenek meg. Két nagykendő maradt csupán és az emlékek a fejemben.
Nagyon sokat jelent számomra, hogy még láthattam valamicskét a régi világból.
A  fotón az egyik leány az anyai nagymamám. Mit gondoltok, melyik? :-)



http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/szlovakok/_multimedia/a_tarnoki_szlovak_noi_viselet/a_tarnoki_szlovak_noi_viselet.htm








Web Statistics