2017. december 16., szombat

Dagonyás de boldog séta

Természetesen a  szabadnapomra, szombatra  pocsék lett az idő, és a múlt héten még fehérségtől szikrázó Börzsönyről a hirtelen melegtől olvadásnak indult a hó.


Nagyon sok túrám, sétám leírásával adós vagyok-persze leginkább magamnak. Mostanában úgysem olvasnak, kommentelnek oly rengetegen, de nem bánom, az a néhány emberke remélem azért jön, mert valóban érdekli amit írok, és ez épp elég az írói kielégüléshez. :-D

A szokásos völgyön keresztül most nem tudtuk megközelíteni a hegyet, mert a patakon való átkelések sorozata csak valami derékig érő horgász csizmában lett volna  lehetséges, így a szomszéd Perőcsényből indult a séta, ami először az újonnan megnyitott szépen rendbe hozott kocsmáig tartott egy erőgyűjtő Unicum erejéig. De miután Erzsivel a pultos, volt postás lánykával beszélgettünk pár mondatot, máris nekivágtunk a hegynek.
Néhány száz méter után lekerültek rólam a gúnyák, végül már pólóban és egy mellénykében kapaszkodtam. Mindig meglepődöm magamon, hisz amúgy fagyos vagyok, de felfelé menet annyira dolgozik bennem a vér, hogy muszáj ledobálnom a kabátot, pulóvert.
Ócska, borús, hamarosan szemergős idő kísért bennünket, felkerült hát az esőköpeny, ami a Tátrában ugyan csúfosan leszerepelt, de itt annál jobban működött. Hubát persze szokás szerint nem érdekelte az égi víz, haladt rendületlenül.


Lehet én vagyok tájékozatlan, de nagyon meglepődtem, hogy fenn a hegyen is túrnak a vakondok. Eddig még nem találkoztam a dombocskáikkal.
Ilyenkor nem túl szép az erdő, nincsenek színek, főleg ha még teljesen be is van borulva, mégsem tudom nem szeretni

Ennek is meg van a maga hangulata, ilyenkor sokkal jobban koncentrál az ember a formákra


Nini, ez a marék csokidrazsé még biztos a Mikulás szánjáról pottyant le!


A vulkanikus eredetű Börzsönyre oly jellemző kőfolyások egyike
Vándorúton, akármilyen legyen is az idő. Mi megszállottak már csak ilyenek vagyunk.
Egy ég felé ágaskodó enttel is találkoztunk. Mély hangján mordult egyet mikor elmentünk alatta, de nem jól értettem, s nem mertem visszakérdezni. Ki tudja ezeknél az enteknél milyen kedvükben találja őket az ember.A szemerkélő eső hiába próbálkozik, a jelzésfestők jó munkát végeztekA szemben lévő gerincen felhőpaplan alá bújt  Mikós-tető, Magosfa és Csóványos is. Ott még látszottak nagyobb kiterjedésű hófoltok, s ennek örömére fölöttünk is elkezdett szállingózni. Voltam én már mindenféle időjárásban a Holló-kőn, nem ijedtem hát meg ettől sem.


Premier plan hóhullásban

Boldog páros a csúcson
A cudar időjárás miatt az uzsonna után előkerült a lapos is, s jószívűen nyújtottam társamnak, aki ugyan beleszagolt, de....

....aztán unottan el is fordította a fejét. Sebaj, több marad nekem. :-D


Mint valami erdei lány haja, úgy hullámzott a sok szép faág a légben
A Kövirózsásról még borús időben is jól esik szertenézni
A kedvenc kapum
Néhány hófoltocska mutatóba

Lenn pedig apró, majd nagyobb patakokban folyt és folyt a hólé

Irdatlan mocskosak lettünk, mire újra Perőcsénybe értünk egy másik útvonalon. Jó hosszan dagasztottuk a sarat.
Fogalmam sincs Huba hogy csinálja, de másnap reggelre ugyanolyan tiszta a bundája mint a túra előtt. Bezzeg én alig győztem esővízzel és gyökérkefével valamelyest kisuvickolni a bakancsomat.
Web Statistics