2020. február 1., szombat

Büszkeség





Falum hagyományőrző csapatát a Magyar Kultúra Napja alkalmából meghívták a Nemzeti Színházban már ötödik alkalommal megrendezett Pajtaszínházi Szemlére.  Pest megyéből ők voltak az egyedül meghívott csapat.
Nagyon nagy sikerük volt, vastapsot kaptak, többször visszakövetelték őket. Ráadásul egyik tagjuk éppen a hetvenedik évét töltötte, s mivel hagyományosan felköszöntik egymást, vezetőjük Évike doktornő felkérte a közönséget, hogy együtt énekeljenek neki. Persze volt meghatottság, mert Magdi néni nem tudott az egészről, sírva is fakadt a színpad közepére állítva.
A csoport 50 éve alakult és még egy alapítótag ma is köztük van, ő a 85 éves Margit néni, aki az én gondozottam is egyben. Ő a csapat egyik lelke, mert tőle kérdezik a régi dalokat, jeleneteket, szokásokat és Évike azok alapján állítja össze a műsort. Rengeteget próbálnak, fáradhatalanok, pedig Évike négy faluban rendel, két kisgyereke van, állatokat tart, szóval éli a falusi asszonyok életét attól függetlenül, hogy doktornő. Margit néni folyton csodálja őt, pedig fiatal korában éppen ilyen volt. :-) Mindenben részt vett, mindenhol ott volt, mindent tud az erdőről, álló nap tudnám hallgatni a történeteit. Őt látjátok a cikkben az egyik képen fakanállal a kezében. A falu régi szokásaiból adtak elő egy csokorral, itt épp lakodalom van és a szakácsné jajgatva szalad be, hogy leforrázta a kezét. Persze az egész kamu, csak arra megy ki, hogy a vőfély pénzt dugjon a zsebébe, hogy el tudjon menni az orvoshoz. Margit néni külön nagy tapsot kapott a közönségtől a jelenetéért.
Nagyon büszke vagyok rájuk, már többfelé elvitték falunk hírét kicsi hazánkban.


https://nmi.hu/megyei-iroda-hir/kemencei-hagyomanyorzok-a-nemzeti-szinhazban/?fbclid=IwAR3qXcl5jRZwjytc1b__Yt9UMC8VWn2JThD17lhtMmj_OImcynyM948ZgsQ




Web Statistics