2015. június 18., csütörtök

Te még akkor is mész, mikor pihenhetnél?

Azért persze ez nem egészen így van, mert sokszor a szabadnapomon csak heverni vagyok képes, de ezt a kérdést tette fel az egyik nénim, mikor beszámoltam neki merre jártam múlt hét kedden.
Túl friss ugyan nem voltam, mert vasárnap lehúztam a hosszú műszakot, hétfőn megjártam Pestet, amit eléggé rühellek, de keddre már nagyon be voltam lőve, hogy ügessek egyet az erdőn.
A madarász fickó említett egy helyet meg egy útvonalat, amit ők jártak be, azt akartam megnézni.
Addigra sikeresen elkészült a túrabot tartóm is, amit Kobak régi hátitatyójára kreáltam a szétment munka hátizsákom egyes alkatrészeiből. Szegény ember vízzel főz, mondják, hát ehhez tartottam magam. :-)
Felcihelődtem a reggeli buszhoz és elrobogtam Ipolytölgyesig. Onnan indul a piros négyszeg jelzés. Nekem már csak szegek maradnak a Katicivel való kirándulás óta. :-) A csíkokra és körökre még nem találtunk ki egyedi elnevezést, de ami késik, nem múlik.
A faluból kifelé tartva egy kék kútnál bevizeztem a kendőm, persze nem túl sokáig tartott a hűsítő. Nemsokára a présházakhoz értem, nagyon hangulatos kis hely volt, jó darabig el is fotózgattam, meg tanulmányoztam a térképet egy fa asztalnál. Voltak régi és voltak egészen vadonás új házikók.  És voltak régi-felújítottak. Az egyik éppen épülő, számomra lakóháznak is megtette volna vígan. Szerintem az enyém kisebb.
Már csak ezen a helyen is öröm volt bóklászni egyet, el is szöszmötöltem jó darabig.
Az egyik vicces kedvű tulajdonos még egy határkövet is beszerzett magának. Bár ez nem tudom mennyire szabályos, úgyhogy ne áruljátok el senkinek.

Mikor kinézelődtem magam, tovább indultam, immár végleg kiérve mindenféle lakott területről. Búzamező mellett haladt az utam, igazi június eleji kép fogadott.


Jó darabig tartott ez a hangulat. Baloldalt akácos, jobboldalt a búzatáblák. Majd balodalra is búzamező költözött, így mindenhonnan tűzött rám a nap. De azért élveztem ezt a caplatást a kalászok között. Nem kerestem a jelzést, mert hová is festhették volna ki. Hej, ha tudtam volna, hogy máris eltévedtem. :-D


Azért nem bántam ám, mikor végre elértem a fákat. :-) Bár jó ideig még ott sem árnyékban haladtam, de mindennek eljön az ideje. Hatalmas nyárfák szegélyezték az utat, mindent beterített a szösz és a csend. Lassan kezdett gyanússá válni, hogy nincs jelzés, de arra gondoltam, ez elég kieső hely, nem a gyakran járt utak egyike, hát nem fordítottak olyan gondot rá. Egy vadászlesnél viszont nagyon nem  a hegy felé akart vezetni, így felmásztam, hogy elmélkedjek, merre tovább.


Forgattam a teljesen új, nemrég vásárolt térképet, s úgy döntöttem, visszamegyek az imént elhagyott kereszteződésig, mert ott meredeken felfelé ment egy út. Mindenképp felfelé kell haladnom, addig rendben vagyok. Bár jobb szerettem volna valami helyes keskeny ösvényen bandukolni a széles szekérút helyett, de most egyelőre ez van.
Ekkor találkoztam az egyetlen forgalommal, egy terepjáró személyében. Vagyis én csak kukkoltam fentről.
Nagyon sokáig akácosban haladtam, bár egyfolytában emelkedtem. Jó volt végre aztán másféle fákkal is találkozni.
Közben lestem a virágokat. Egy magas ökörfarkkóró ágaskodott az útszélen, mint valami egzotikus pálmafa.

Sárga gyűszűvirág
Baracklevelű harangvirág (volt benne néhány albérlő is)
Jelzéssel természetesen továbbra sem találkoztam, csak reménykedtem, hogy valamelyest jó felé haladok. Mindenképp oda szerettem volna kilyukadni, amit elterveztem. Kicsit idegesített ez a bizonytalanság, de igyekeztem biztatni magam. Újra leültem az út közepére tanulmányozni a térképet és betájolni, merre lehetek. Egyelőre semmiben nem voltam túlságosan biztos.
Megcsörrent a telefonom, Laci barátom volt az:
-Ébresztő, indulás az erdőbe!
-Én már rég a hegyen vagyok-nevettem.
A múltkor megbeszéltük, ha elindulok kirándulni, fogok neki szólni, mégis tudjon valaki róla, kb. hol kell keresni, ha nem jövök estig elő. És persze, hogy az itt értem aggódók is kicsit nyugodtabbak legyenek. :-D 
Ugyan most nem tudtam neki semmi konkrétat mondani, csak azt, hogy halvány lila fingom nincs merre lehetek. Szerencsére ő nem az az aggódós fajta-tudom én, kinek kell szólnom-, így hát vidáman arra biztatott, amit magamtól is tettem: csak menj felfelé!
Ha már ketten mondjuk, csak igazunk van.
Így hát nem teketóriáztam tovább, újra nyakamba kaptam az erdőt és baktattam-baktattam úttalan utakon mindig csak felfelé.
Azt hiszem rajtam kívül messze nem járt erre senki, azaz valaki mégis, akivel sokáig szemléltük egymást. Nem bántam volna, ha van egy jó masinám, mert igazán lett volna idő szépen lefényképezni. Én is bámultam őt, ő is bámult engem, s jó idő után szaladt csak be végül a bokrok közé a kis taplófülü. :-)
Bandukoltam tovább, mígnem végül megláttam egy fán egy lefestett jelzést. Némi tanulmányozás után arra jutottam, hogy piros csík volt valaha a most szürkére mázolt négyzet alatt. Kicsit sajnáltam, hogy az új térképemmel jöttem, mert lehet a régin rajta lett volna ez a valaha piros jel és nyújt valami támpontot. Kíváncsian követtem, de egy idő után elkanyarodott és lefelé kezdett haladni. Nos itt újra bősz térkép tanulmányozásba kezdtem leülve az útszélre, mikor nem messze tőlem megláttam egy csepp őzgidát téblábolni. Majdnem felvisítottam örömömben, de ehelyett inkább csak alig hallhatóan sutyorogtam izgatottan magamnak: Jaj, jaj, jaj, de édes!!! Jájj! Jaj de aranyos!!! Jujjj!
Nem mertem mocorogni, nem mertem a fényképezőért nyúlni, nehogy megijesszem. Nem értettem, hogyhogy egyedül van, de aztán kicsit előredőlve észrevettem a mamáját. Egy fa takart el engem, a mami attól nem láthatott, ezért is nem szólította a gidát magához. A kicsi megszeppenve visszahúzódott az útról a fák közé és nyöszörgött a mamájának, aki egy darabig nem értette mi baj lehet, de végül észrevett engem. Egy kis ideig nézett, majd távolabb szaladt. Elragadtatva bámultam utánuk.
Már cseppet se bántam, hogy nemjárt utakra keveredtem, gondolom ennek köszönhettem, hogy rövid időn belül három őzzel is találkoztam.
Viszont ki kellett találnom, merre tovább. Mindenképp felfelé! Tippeltem is, hogy kb. hol lehetek, elhagytam hát az átfestett ösvényt és nekirugaszkodtam a hegyoldalnak. Úgy gondoltam, ha arra megyek, ki kell lyukadnom a gerincen haladó útra. És láss csudát, nem is olyan sokára kikeveredtem arra jelzett  útra, amin úticélom volt található. Roppant büszke voltam magamra, hogy ne adtam fel, nem fordultam vissza, nem tojtam be, annak ellenére, hogy nem tudtam merre lehetek, s órákig mentem bizonytalanságban. Kellenek az ilyenek ahhoz, hogy az embernek nagyobb legyen az önbizalma és a bátorsága. Bár tisztában vagyok vele, hogy a Börzsönyben alaposan el lehet tévedni, hisz  igen nagy területen összefüggő erdő borítja lakott települések nélkül. Rögtön sms-eztem is Lacinak, hogy juhéjj, meg van az ösvény!
Mikor a jelzett útra felértem, tényleg ott találtam magam, amire nagyjából számítottam. Kicsit visszafelé haladva pedig előbukkant a Gömbölyű-kő nevű hely. Nem győztem betelni a szépségével, csak szaladoztam fel-alá a fényképezővel, és szívtam magamba a sok gyönyörűséget.
Laci közben elolvasta az sms-t és visszahívott. Lelkendeztem neki agyba-főbe, hogy milyen meseszép itt minden, és megérte ez a sok kavarodás.
-Hát a hangodból ítélve egy orgazmus-mondta ő.
Mit orgazmus?? Annál sokkalta jobb, mert nem csak pár másodpercig tart, hanem hosszan-hosszan!
Miután kigyönyörködtem magam és csináltam 120 fotót, letanyáztam ebédelni. Már igencsak megéheztem, úgyhogy benyomtam másfél májkrémes kiflit paradicsommal, ami nálam nagy mennyiségnek számít. Közben is csak bámultam szerteszét.Parlagi rózsaPiros kígyószisz. Most találkoztam először ezzel a védett növénnyel.
Elég nehezemre esett ebéd után feltápászkodni a nagy melegben, de csak erőt vettem magamon végül. Még nem döntöttem el, merre fogok haladni, ezt a kedvemtől, energiámtól tettem függővé, mindenesetre meg kellett találnom a kék kereszt utat. Elalélva próbáltam menetelni, s mikor végre kijutottam a kereszteződéshez- amit ha ellenkező irányból jöttem volna, a jelzés hiánya miatt észre sem veszek-, úgy döntöttem, hogy most nem bírok tovább menni. A meleg, a teli has, vagy  a két napi fáradság, ki tudja, mi okozta nyomottságomat, de egyszerűen le kellett hevernem az út szélére a pulóveremre, hogy pihenjek egyet. Behunytam a szemem, de úgy nem éreztem jól magam, mind az volt az érzésem, hogy majd a hátam mögül kijön valaki az erdőből, és én csukott szemmel nem látom, aztán halálra rémülök, ha meglep. Mondjuk ennek kb. 0,001 % esélye volt, nem is értettem mi bajom van, hahaha. Végül rossz érzés ide vagy oda, elnyomott a buzgóság, azt hiszem aludtam vagy 15-20 percet biztos.
Láttam, hogy ebből már csak a rövidebb lefelé menő út lesz, persze még az is órákba fog telni. No de sebaj, ettől a kis szunyától új erőre kaptam. 
Egy ideig minden egyértelmű volt, még egy egészen nagy dagonyát is találtam véletlenségből.


Innen felkanyarodott a jelzés egy szép kilátást ígérő hely felé, de igaziból út nem nagyon látszott, csak a jeleket tudtam követni. A hely viszont tényleg szép volt, örültem, hogy kitérőt tettem.Terjőke kigyósziszFestő pipitér
Piros kigyószisz
Miután ezen a helyen is kibámultam magam, elég nagy akadályba ütköztem. Egyszerűen végképp eltűnt az ösvény a dzsumbulydában, mindent benőtt a csalán és egyéb növényzet. Bár a fákon időnként előbukkant a kék kereszt, de volt ahol csak jártam körbe-körbe hosszasan, és nem tudtam eldönteni, merre tovább, mert se jelzésnek, se útnak leghalványabb nyoma sem volt. Úgy látszik ez már csak ilyen kirándulás.


Hogy az orrom után, vagy mi után mentem-e azt már végképp nem tudom, legtöbbször talán csak valamiféle ösztön vagy sejtés vezetett. Egy idő elteltével az adott némi segítséget, hogy egy gerincen haladtam, ott már csak azt kellett kitalálnom, hol van róla a lemenet. Ki tudja, mikor járhatott erre élő emberi lélek, de a közelmúltban biztos nem.
Azért megnyugtató volt, mikor jó sokára előtűnt hébe-hóba az aljnövényzetből valami ösvényféleség, majd lassan egyértelművé vált. 
Egy idő után még uzsonnát is találtam, amit előbb gondosan lefényképeztem, aztán gondosan megettem.
Folyamatosan ereszkedtem lefelé, mikor hirtelen egészen közel hozzám egy szarvast riasztottam fel. Ennyi állatot az utóbbi kirándulásaimon összesen nem láttam.
Lassan újra az akácosba értem, különböző, eddig is látott, vagy eddig még nem látott növények bukkantak elém.Árvalányhajas tisztás
Végül kiértem a fák közül egy nagy tágas rétre, ahol hátratekintve sötét felhők tornyosultak a hegy fölött, s láthatólag felém haladtak.
Jobboldalt, kicsit távolabb lenmező ringatózott a napfényben, azt nem tudtam eldönteni melyik faj, de talán a borzas lenre tippelek.
Nem győztem fotókat csinálni, annyira tetszett ez a kedves kék virág. Olvastam róla, hogy erős napsütésben lepottyantja a szoknyáját, s ennek épp tanúja is voltam.


 Itt készül épp lepottyanni a kék szoknya. Mezei sztriptíz. :-D
A lenvirágocskákkal elég sokáig elbeszélgettem, közben közeledtek a fellegek, de különösebben nem aggódtam, hoztam esőkabátot, meg különben is látható volt már Letkés templomtornya lenn a síkon.
A réten két, számomra ismeretlen növénnyel is találkoztam, de otthon a növényhatározós oldal segítségével meg tudtam a nevüket.Fehér gyíkfű

Szakállas csormolya 

Sok lepkét is láttam útközben, de fotót nem sikerült készítenem, nem tudom mi a titka a pillangók egyhelyben tartásának. :-) Végszóra azért horogra akadt egy sakktáblalepke.A falu szélén lévő temetőnél friss vizet sikerült engedni a kiürült palackomba, s leérve a buszmegállóba, kiderült, hogy fél óra múlva jön is járat. Bemerészkedtem hát a kocsmába, ahol ki volt írva, hogy fagyi kapható, és benyomtam idei első fagylaltomat.
A felhő ugyan továbbra is ott tekergett, de szépen sütött a nap. Mikor azonban begördült a busz, meglepetten láttam, hogy egy rakat ázott csirke ül rajta. Szobon lezúdult a jég, de hozzám szerencsére nem ért belőle, így megúsztam a fejkalapálást. :-)

Azon gondolkodom egyfolytában, hogy mi a fenéért kellett nekem hosszú éveket várnom, míg végre elindultam egyedül. Mennyi időt elvesztegettem azzal, hogy elbiggyesztettem a szám: Áá, egyedül? Egyedül  nincs kedvem. És akkor tényleg úgy éreztem, hogy egyedül tök vacak lehet. Mindig csak vártam, hogy majd akad valaki, majd jön a légből egy jóbarát, akivel ide-oda mehetünk, akivel jókat kirándulhatunk, dumálhatunk, hahótázhatunk, és közben szép lassan eltelt egy csomó év. Most már fogom a fejem. Persze lehet erre is meg kellett érnem, hogy merjek egyedül belevágni és jól érezni magam. De ha előbb rádöbbenek, már mennyi helyre eljuthattam volna!
Most kicsit attól kezdek félni, hogy lehet hamarost képtelen leszek valami társas programra? :-D
De a félelem azt hiszem fölösleges, mert nem állnak sorba a jelentkezők a legközelebbi túrámra.
Bár a boltos Ildi azt mondta szóljak. De ezt már sokszor és sokan mondták.
14 megjegyzés:

 1. Az utolsó gondolatban (vagy inkább utolsó előtti) van sok igazság. Lehet, erre is meg kell érni. Én még nem értem meg, de majd talán a jó példa segít. :)
  Gyönyörűségesek a képeid, megint...és a beszámolóid stílusát is nagyon szeretem, órákig el tudnám olvasgatni :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igaziból tán nem kell erre mindenkinek megérni, de nekem meg kellett. Téged folyamatosan hívogatnak programokra, de engem senki. Neked inkább arra kell megérned, hogy nyugodtan mondj igent, ha hívnak valahová. :-) Különben jól lemaradsz egy csomó szép dologról.

   Törlés
 2. Pipulka, hűűű, meg hááá, meg nahát és hasonlók... (hogy Malacka szavaival éljek) szóval ez egy csodatúra volt Veled! :-) Én is igen élveztem a beszámolód, a képek, a növényzet, wow... nem találok szavakat ehhez a bátor Kirándulónőhöz!
  Az őzek, a gida, a lenvirágok sztriptíze, az árvalányhaj és a többiek... :-)
  Hiszem, hogy mindenhez meg kell érni/érnünk, vagy nekünk vagy az időnek és ne bánd, ami nem volt, várd ami most jön! Le a kalappal a bátorságod előtt!
  Ja, én is ismerem és használom ezt a kifejezést "dzsumbulyda", jót kacagtam, mikor olvastam. :-D :-D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hűű, meg háá? Hihihi! Nagyon örülök, ha másnak is jelent valamit, amiről mesélek. Mert bár arra már megértem, hogy egyedül elinduljak és élvezzem is a dolgokat, de arra még nem, hogy ne legyen szükségem másokkal is megosztanom az élményeimet.
   Oké, megpróbálok nem siránkozni azon, ami nem volt, de ezt is fel kell még dolgoznom magamban. Igaziból az bánt, hogy az idő eltelt, nem vagyok már 30 éves, tehát nem bírom már úgy fizikailag a dolgokat, mint valaha. Ha előbb elkezdem, akkor mára akár a Tátrába vagy az Alpokba is lenne bátorságom egyedül elindulni.
   Szóval te is szoktál dzsumbulydában járni. :-D Másoktól erre inkább a susnyás kifejezést szoktam hallani. :-D

   Törlés
  2. A susnyást is hallottam már, de nálunk a családban a dzsumbulyda a használatos. :-D

   Törlés
 3. :-P Itt mész el a ház előtt és nem szólsz! Nem tévelyegtél volna! Meg aztán pukkadok az irigységtől. Megint szépen írtál! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Milyen ház előtt te? Egyedül a kocsma előtt mentem el Letkésen. :-) Oda meg betértem egy fagyira. :-)

   Törlés
  2. Hiába ez már a vég! :-D Elfeledtem hogy említetted, az a busz nem jött fel hozzánk.
   :-P :-)

   Törlés
  3. Dehogy a vég. Csak a kezdet. Az öregségé. :-P

   Törlés
  4. :-D Azért érdemes volt ennyit várni erre az írásra! :-)

   Törlés
 4. Ahogy leírod a kirándulást, igazán az ember úgy érzi ott van...De jó nagy bátorság kell, hogy egyedül vágj bele egy ilyen nagy túrának...
  Abban teljesen igazad van, ha nincs aki menjen veled, úgy jársz mint én...Én kézimunka kiállitásokra mennék szívesen helybe... de nincs kivel.Köszi ezt a szép beszámolót...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ááá, nem kell ahhoz nagy bátorság, elég ha szereted az erdőt és nem bírod ki nélküle. . :-)
   De kiállításra miért nem mégy egyedül? Ennek nem találom okát. Ott még félni sincs mitől, és el se lehet tévedni.Szeretném olvasni a blogodon, hogy a következőre elmentél! :-)

   Törlés
 5. Közeli helyeken, dombokon, hegyeken,
  Most is visszhangzik a léptem.

  VálaszTörlés

Web Statistics