2016. június 27., hétfő

Élet

Füleimnek kedves hangzavar a teraszon: óriási csicsergéssel fogadnak a fiókák minden egyes falatot, ami érkezik. Csupán hallgatózás alapján felmérést tudnék végezni, mennyi időnként kerül finomság a szájukba. :-) Annyit mondhatok, hogy gyakran.
Sokszor elgondolkodom, milyen egyszerű és szép is a rozsdafarkúak élete. Egy-két nap alatt megrakják fészküket mohából, fűszálból, kutyaszőrből, amit épp találnak, egy darabig ülnek a tojásokon, aztán két hétig egyhuzamban hordják a kicsiknek az ennivalót, s azok pikk-pakk kirepülnek. Még egy darabig vigyázzák őket a fészken kívül is, aztán a fiókák önálló életet kezdenek.
Mi, emberek meg éjt nappallá téve gürizünk hosszú-hosszú évekig, hogy pénzt keressünk, hogy házat építsünk, hogy berendezzük azt, aztán hosszú-hosszú évekig, sőt évtizedekig gondoskodunk az utódainkról. Mindez annyira abszurd és hihetetlen a kismadarak egyszerű életét látva.

Mamkának12 megjegyzés:

 1. Most a Balcsin én is közelről láttam rozsdafarkút, ez eddig a városban kimaradt. Nem tudom, kicsi vagy nagy volt, de csudahelyes és nagyszájú :)

  VálaszTörlés
 2. Irigykedek.:) Készítettem fészkelőhelyet a teraszunkon a rozsdafarkúaknak,de nem akarják.
  Micsoda örömöd van!!!!!
  Tudnál egy távolabbi képet feltenni,hogy ezt a fészkelőhelyet hogyan alakítottad ki a madárkáknak?Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Raktam neked képet. A gerenda mindkét oldalára fel van szögelve kicsi deszka, hogy le ne essen a fészek. Mikor elkezdte anno rakni, állandóan lepotyogott oldalra a fészekanyag, ezért kapta a kis deszkákat. :-) Két ilyen kuckó van a teraszon, eddig mindig csak a másikat használták.

   Törlés
  2. Ja és a botot dugtam be kifutópályának a kicsiknek. Így sokkal könnyebb nekik a kirepülés. :-)

   Törlés
  3. Köszi!!!!!Tündér vagy a fotókért és a madár gazdasszonyságért.♥
   Akkor ez egy keszka fiók ami fel van szögelve ugye?:)

   Törlés
  4. Kifutópálya a kicsiknek :D Pipulka, csúcs vagy :))

   Törlés
  5. Hát nem épen fiók, mert kihúzni nem lehet. :-D

   Tudod Orsi, sokszor annyira féltek az első szárnyrakeléstől, mert messzi volt a következő pihenési lehetőség. Kicsit könnyebb így talán. :-) Nem lehet semmi csak úgy ni kiugrani a végtelenbe.

   Törlés
 3. Egyszer mindenkinek meg kell tenni azt az ugrást "csak úgy ni"! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Meg kéne, de manapság talán túl sok a nagyranőtt gyerek, aki képtelen, vagy nem is akar egyedül boldogulni az életben.

   Törlés
 4. Milyen szerencséd van, hogy egy 'normális' madár rakott fészket nálad !!!Nekem az egyetlen madárkeletős tapasztalatom a feketerigókkal van - és már nem egyszer ért tragikus véget. Ez a butácska madár valamiért úgy van megteremtve, hogy bár még nem tud repülni, de mivel a fészekben nem férnek el a testvéreikkel, hát önként és dalolva kiugrálnak.... aztán ha ott lent kutya-macska megtalálja őket - akkor annyi.....
  Idén is úgy próbáltam menteni őket, hogy amikor észrevettem, a szomszéd kutya ijedten és idegesen ugat valamit a bokor alján, akkor a kicsiket (=3)átmenekítettem, a szomszéd dzsungeles kertjébe... Hallottátok volna, a mamájuk hogy jajveszékelt.... Aztán megtalálta a picinyeit és lecsendesedett. Remélem átvészelték a rigógyerekek azt a pár kritikus napot, míg fel tudtak repülni....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nálam csak ők raknak fészket évről-évre. Régebben volt seregély is az öreg almafa odújában pár évig, de most már nincs almafa. Most lett kivágva mert teljesen kiszáradt és megdőlt, húzva magával a házi magaslest. Az odú irtó vastagon volt bélelve mohával és teli volt cseresznyemaggal. :-) Rögtön a szomszédban van egy hatalmas fa, szóval ideális volt nekik a hely.

   Törlés

Web Statistics