2017. január 26., csütörtök

Kosztosaim




No most nem Hubára és Bödönre gondolok, hanem a madárkákra.
Nincs valami hiper-szuper etetőm, csak egy fa tálcaféle lóg a négy sarkánál felfüggesztve madzagokon a gangon, abba szórom a magokat és a fekete dióbelet. Leginkább verebecskék járnak rá, ők ketten-hárman is beleülnek és szép békésen eszegetnek egymás mellett. Aztán időnként odaröppen egy cinege, kikap valamit és már tova is suhan. Néha az ereszcsatornán üldögél, onnan les lefelé a tálcára.
Valakitől láttam, hogy almát szúr faágra, így én is kipróbáltam ezt a módszert az udvar közepén kiszáradt ágas-bogas bokornál. Jó ideig nem történt semmi, viszont amint leesett a hó és bekopogtak a nagy mínuszok, csipegetés nyomait vettem észre a fagyott almákon. Sajnos mire hazaérek már szürkül, nem járnak akkorra a madárkák, de a legutóbbi szombaton végre sikerült kilesnem egy kékcinegét és azt a gyönyörű fenyőrigót, akik vendégei lett az almabokornak. Nagyon megörültem nekik. Alacsony kis bokor, nálam is kisebb, s Huba időről időre hajtóvadászatot tart az udvarban, de az én szépséges fenyőrigóm mégis kitart mellette, azóta is láttam már.
Nincs nagy fajgazdagság hát az etetőmön, de sebaj. A feketerigó a tőkén maradt otellót dézsmálja, s hátul a naspolyafára is erősen rájár valaki, szóval ha szerényen is, de vannak kosztosaim. Képekkel sajnos nem szolgálhatok, mert az ablaktól messzebb van az etető, kénytelenek lesztek a fantáziátokra hagyatkozni. :-)
Bizony itt harmadik hete tartja magát a hó és a fagy.



9 megjegyzés:

  1. Nem tudom, mi van idén a madarakkal. Vagy már olyan kevés lenne itt a városban, hogy az okozza ezt a pangást ? Nálam alig fogyott valami a kitett dolgokból, egyedül a házat körbefutó vadszőlő szőlőszemeit ették le a feketerigók aminek "gyászos-lila" következményei ilyenkor takarítgathatom :-(
    De a cinkegolyó alig fogy, a madáretetőt még csak egyszer kellett feltöltenem, a kitett ételmaradék, alma, répa is szinte érintetlen. Pedig a macskák tényleg egész nap bent vannak....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, mástól is hallottam ezt, hogy nem jönnek hozzá a madarak. Igaz régebben hozzám sem annyira jöttek, de idén elég jó a forgalom, még ha nem is túl vegyes a társaság.

      Törlés
  2. Ó! Fenyőrigód is van?????
    Nekem eddig még nem jött be az ágra tűzött alma, de azért újra kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ő az egyedüli kissé különlegesebb példány. :-) Hátul a kertben is szoktam látni bóklászni ahol a veteményes van a hó alatt.
      Az almával légy kitartó, hátha észreveszi valaki. Akitől tanultam ő elég nagy madárszakértő, azt mondta a kékcinege, a rigó és a harkály szokott rájárni. Én amikor megfagyott újat raktam ki. és egyszer csak észrevettem rajta a csipkedéseket, hurrá! Most már nagyon bőszen fogy minden nap. :-)

      Törlés
  3. Reggel itt is -17 fok volt! Sajnos nekem is az a tapasztalatom hogy nagyon kevés a madár. Tavaly ilyenkor nem győztem etetni őket! Idén szinte alig jönnek hiába a kitett napraforgó és alma. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értem, mi lehet az oka.Ez igazán rejtélyes. Látod pedig itt macska, kutya, minden ami kergeti őket és mégis jönnek, ha nem is nagy számmal.

      Törlés
  4. na, jó! elhiszem fotó nélkül is, hogy vannak kosztosaid :D

    Pont tegnap láttam én is fenyőrigót, az almát csipkedte. Én a földre raktam le nekik, mert ha az ágra tűztem, csak szerencsétlenkedtek körülötte. Láttam vörösbegyet is, még eddig nem volt nálam, lehet a régóta tartó hideg hajtotta ide. Kék- és széncinege sok jár az etetőre, de volt már vendégem meggyvágó és csonttollú madár is :)
    Nagyon szeretem őket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú akkor nálad nagyon vegyes a társaság! Csodálkozom, hogy itt az erdő szájában nincs több faj az etetőn, de örülök ennek a néhánynak is.
      Én a földre nem rakhatom, azt Huba nem hagyná. :-)
      A bokor ágai nagyon sűrűek és keszekuszák, rá tud állni kényelmesen a rigó és hosszan falatozik. Az ablakból gyönyörködöm benne, de a távcsővel is szoktam nézni.

      Törlés
    2. Gondolom behúzódnak a városba jobban élelemért a madárkák.
      A csonttollú madár a szőlőt szemezgette, ami rajta maradt a lugason, igaz már megaszalódva, száradva, fagyva, de biztos jó volt az is neki.

      Sosem felejtem el, egyszer a szemem láttára kapott el egy ragadozó madár (nem tudtam megállapítani milyen) egy fenyőrigót, fél méteres hó volt, ott tépte szét a hó tetején, a fél kert tollas/véres volt...

      Törlés

Web Statistics