2013. december 19., csütörtök

Kaffka Margit - Kertben






Valamiért ez a sok rózsa
Úgy összeborzong, megremeg.
Könnyelmű, tarka violák is
Egymásnak csendet intenek.
Csitul a szellő, - lábhegyen csak
Kímélve, búsan közeleg, -
A legyintését féltve, óva,
Zajtalanul összefogózva,
Fogják fel néma levelek,
- Megilletődött őrszemek, -
Mik szegett fővel, sorra állnak
Ablakánál a kerti háznak...
Ott benn, - elgyötrött némaságnak
Kél hosszú, panaszos jaja,
Halkan, kisértőn, - mintha távol
Árnyak völgyéből hallszana,
Majd vergődő sikolyra válik,
Mint a lélekharang szava - - -
Ott benn, - virágos kerti házban
Rettentő, fagyos elmúlás van,
Az élet oda van, - oda.

A virágoknak asszonya,
Küzködve most haldoklik épen
Egy férfi szivében.













22 megjegyzés:

  1. Pipulka, ez nem silányabb... ez egyszerűen más... s épp ettől jó. :-)
    A nálam lévő fotó két éve készült anyukámék kertjében. :-)

    VálaszTörlés
  2. "Nem olyan könnyű megnevettetni az embereket, mert kisgyerekkoruk óta megszokták, hogy sírással sokkal többet el lehet érni, mint nevetéssel. A csecsemők, ha szép csendesen nevetgélve fekszenek, a kutya nem törődik velük, de ha elkezdenek bömbölni, mindjárt megnézik, mi van a lelkük „fenekén”. Olyat még nem hallottunk, hogy valaki felment a főnökéhez, és kinevetett magának egy fizetésemelést."
    Darvas Szilárd

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyáltalán nem értem, hogy kapcsolódik eme úriember idézete a vershez, amit egyébként egy játék kapcsán Chanson jóvoltából raktam ide.
      Melleseg elég h....e lehet ez a DSz, ha azt képzeli, enni adnak egy csecsemőnek, vagy tisztába rakják, ha szépen nevetgél a kiságyában.
      Ha valakinek valami baja van sír, ha jól van akkor nevet. Szerintem ez a rendes kerékvágása az életnek. Bár lehet DSz a Marson él.
      Úgy látom MP után most DSz a sláger.

      Törlés
    2. Ezt egy csodálatos nő mondta. Kaffka Margit. A nőkről írok éppen Férfiélet, női sors című könyvemben, és ez a mondat az iránytűmmé vált.

      "A legújabb idő - írja -, a szemünk láttára nagy és hirtelen változásokat hozott az asszonyi lélekben. Kifejlődött a 'new woman', az új asszony értékes és egyre terjedő típusa. Ma az anyák és lányok között ezerszerte örvénylőbb távolság van, mint anyáink és nagyanyáink között... A mai asszony lelke végtelen finom és ideges mérlegrúd: egyik serpenyőjében a régi asszony minden fészeklakó ösztönével, a ház és a gyerek gondjával - a másikban az aktivitás, az emberi érvényesülés égő és nyugtalan vágyával, és saját énje szabad kifejlesztésének szinte mániákus akarásával... A mai dolgozó asszony - elismerem - nagyon zavaros valami."

      Törlés
    3. Választ nem kaptam. Még mindig nem értem hogy jönnek DSz sorai Kaffka Margit gyönyörű verséhez. Mert szerintem a költőnő semmit nem akart úgymond kisírni vagy kihisztizni, csupán megírta mérhetetlen fájdalmát. Méltatlannak és egyáltalán nem helyénvalónak érzem a vershez az idézetet.
      Kérdezzük csak meg Katicit, ad-e enni egy babának, ha az éhségében édesen kacarászik a kiságyban??
      A fájdalom, a hiány, a szomorúság egyik kifejezése a sírás. Szerintem legalábbis.

      Az újabb idézet pedig megint csak nem kapcsolódik a vershez, már elnézést kedves MP.

      Törlés
    4. A mai dolgozó asszony - elismerem - nagyon zavaros valami."

      Elfeledett, mégis mennyire igaz sorok. Olyan, mint egy forradalmi programbeszéd. A mai napig érvényes.

      "A mai asszony - mondja -, emberasszony legyen, egyéniségében a női bájjal egyértékű, nemétől független kvalitás: becsületesség, szavatartás, nagyvonalúság, diszkréció... És ne hárítsa a másik félre a felelősséget, melyet a természet az ő vállára helyezett, és ne éljen vissza gyengesége előnyeivel..."

      És itt következik a legfőbb tanács:

      "Mindenekfelett próbáljon közeledni önmagához, és kibányászni, felhozni magából azokat a nagy, eltemetett, rég pihenő értékeket, amelyekkel adós a világnak, és amelyek nélkül szegényebb és csúnyább ez a világ! Több lehetőséget - pályák, munkák, szerelem, alkotás, harc, cselekvés és tanulás irányában!"

      Törlés
    5. Még mindig nem értem, hogy kapcsolódik a vershez DSz irtó okos idézete.

      Törlés
    6. Nem értem én sem .

      Törlés
    7. Akkor már ketten vagyunk.

      Törlés
  3. Pipulka, szerintem senki sem érti, esetleg a komment írója... :-)
    DSz szavai önmagukban sem állják meg a helyüket... persze, ez csak egy vélemény a részemről. Talán kis emberként is le lehet írni, hogy időnként a nagyok is írnak, mondanak hülyeségeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van chanson ,a nagyok is írnak hülyeségeket,de mi emberek csak akkor fejlődünk ha merünk írni ,még akkor is ha időnként baromi hülyeségeket írunk .
      A csapdánk és a leromlásunk többnyire egy tőről fakad.:
      A csapda
      A csapdát itt akaratnak hívjuk. Ez a csapda táplálja a kettes azon vakságát, amely büszkeségével kapcsolatos, a gép valódi mozgatójával. Mivel a kettes szükségletei el vannak nyomva, az az illúziója, hogy ő valóban szabadon dönt, hogy megtegyen neked dolgokat. Az akarat csapdája a választás illúziójának megteremtése. Ahhoz, hogy valóban legyen akaratunk bármilyen szituációban, az kell, hogy választhassunk. Mivel az önértékelés és a szeretet forog kockán, amikor egy kettes megtesz valamit neked, valódi akaratról szó sem lehet. Az akarat illúziója válik az elfojtás csapdájává saját szükségleteire vonatkozóan, azért, hogy gondodat viselje. Ez a csapda akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a kettes elkerülhetetlen haragra gerjed. Akkor aztán dühöngve vágja a fejedhez az összes jó cselekedetét, amit érted tett, és azt, hogy mennyire kihasználtnak érzi magát. Ez leleplezi azonnal azt, hogy a dolgok nem szabad választásból és akarata szerint történtek.
      A leromlás folyamata:
      Valósággal keresni kezdi azokat, akiknek segíthet és bosszantja, sérti a visszautasítás. Akkor van elemében, ha a másik nehéz helyzetbe kerül, hiszen ilyenkor biztosan szükség van rá, sőt: nélkülözhetetlen. A kettes átvállalja mások problémáit, segít, lehet rá számítani. Azzal azonban, hogy oly sokat tesz értük, végső soron függőségben tart másokat. Nem engedi, hogy egyedül, a magad módján oldd meg azokat. Szeretete, törődése egyre inkább birtoklóvá, kisajátítóvá válik. Elvárja, hogy tájékoztasd életed fontosabb eseményeiről, sőt részesévé tedd azoknak. A barátságban is féltékenykedni kezd: azt akarja, hogy a „legjobb” barátja, barátnője légy. Viszonzást vár, mégpedig úgy hogy ki kell találnod azt, amire vágyik. Egyre inkább bűntudatot érzel vele szemben, hiszen azt érezteti, hogy semmit sem tudsz viszonozni, abból, amit érted tett. Ezért kerülni kezded, szinte menekülsz előle. Vagyis a kettes pontosan azt éri el, amitől legjobban fél: eltaszítja magától az embereket.

      Törlés
    2. Kedves Chanson !
      A lényeget meg lehagytam,de most pótolom.

      Fejlett személyiség:
      A fejlett Kettes megtanult odafigyelni az érzéseire és gondját viselni önmagának. Szereti és becsüli önmagát, ezért nincs szüksége mások szüntelen visszajelzéseire. Élvezi a visszajelzést, de nem szenved a hiányától. Paradox módon éppen ezért kapnak egyre több szeretetet és tiszteletet.
      A fejlett Kettes szabadon adhat, a viszonzás elvárása nélkül. Szeretete nem függ semmitől, nem vár cserében semmit. Őszintén tud örülni a másik szerencséjének, még akkor is, ha nincs benne része. Pontosan érzi határait, és rendkívüli megtiszteltetésnek tartja, ha részese lehet a másik ember életének.
      A fejlett Kettes nagyszerűen tud másokért harcolni, rendkívül mély empátiával rendelkezik, megérzi a másikban a jót, őszintén tud bátorítani, fokozni a másik önbecsülését. Abban segít, hogy a másik elinduljon a fejlődés útján.
      A fejlett Kettes képes az őszinte, folyamatos, feltétel nélküli szeretetre. Tudja: az őszinte szeretet azt akarja, ami a másiknak a legjobb. Azt akarja, hogy akit szeretünk független legyen és önálló. Az igazi szeretet nem birtokló és sosem kisajátító.
      A fejlett személyiségű kettest Istennőnek hívjuk. Az Út az Alázatosság és a Szent Eszme a Szabadság. Az alázatosság útja a büszkélkedés ellenkezője. Amikor a kettes valóban a szent szabadság felé törekszik, akkor feladja az adáshoz való kötődését. Elkezdi gondját viselni saját szükségleteinek és önbecsülést fejleszt ki. Mihelyt a kapcsolatok kontextusán kívül megalapozta önértékelését, ismét beléphet a szabad választások világába. Amikor szeretete kívülről kifelé irányul, a kettes választhat, hogy mindnyájunk anyja/istennője akar-e lenni. Ekkor szabadon adhat, a viszonzás elvárása nélkül. Felállíthatja a világért végrehajtott, könyörületes cselekedetek széles skáláját.

      Integráció / dezintegráció

      Példák:
      Teréz anya, Florence Nightingale, Albert Schweizer, Elisabeth Taylor, Barbara Streisand, Michael Jackson, Pécsi Ildikó, „Soma”, Szili Katalin, a Bádogember az Ózból, Kanga a Micimackóból

      Törlés
    3. Ebben egyetértünk. Nagyjából. A fejlett személyiségű kettes attól, amit leírtál, még nem istennő... inkább egy bölcs ember vagy inkább ebben az esetben bölcs asszony. Én személy szerint még messze vagyok ettől, van mit tanulnom. Úton vagyok, mint annyian.
      Köszönök ezeket a sorokat, tanulságosak! :-)

      Amit fentebb írtál. Nincs bajom azzal, ki mit és hogyan ír. Akkor sem, ha hibásnak, vagy nem helyénvalónak találom. Hisz az is csak egy vélemény... az ő világának igazsága. Ha már az Mp jelentését boncolgatod alul, (a most divatos) MP is ír ellentmondásos dolgokat vagy olyat, amivel nagyon nem értek egyet. De számomra épp ettől (is) szeretnivaló, mert nem tökéletes, hogy látom benne az Embert.
      A kettes csapdája... Az ego hatalmas, talán a legnehezebb ellenfél. Azt hiszem, ez vezethet a leromlás folyamatához, ha hagyjuk, hogy az ego győzedelmeskedjen, ami felemeli önmagát.

      Törlés
    4. Kedves Chanson ,az ego is nagy ellenfél de az idő az igazi ellenfél ,másképpen fogalmazva túl rövid ,még másképpen fogalmazva "az idő elég hosszú,csak nem elég széles". A személyiség fejlődéséhez ez a keskeny idő vezet .
      "A személyiségfejlődés útja:

      A ketteseknek meg kell tanulniuk felismerni szükségleteiket, és gondoskodni önmagukról. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy másokon valóban segíteni tudjanak. Amíg nem tanulják meg szeretni önmagukat, nem lehetnek biztosak a másik szeretetében sem. Ha képesek felismerni és elfogadni negatív érzéseiket is, képessé válnak feltétel nélkül szeretni önmagukat. Ekkor már nincs szükségük arra, hogy szüntelen jó cselekedeteikkel szerezzék meg mások szeretetét. Így szabadságukban áll választani, s ezzel a segítségnyújtás nem válik kínos teherré, frusztrációk forrásává. Meg kell tanulniuk nemet mondani, és egyidejűleg elfogadni azt is, ha mások visszautasítják őket."

      Törlés
    5. Chanson ,az idézet pontosan.

      Edith Evans
      brit színésznő
      1888. február 8. — 1976. október 14.
      Nekem úgy tűnik, az élet elég hosszú, csak nem elég széles.

      Törlés
    6. Ez így olvasni nagyon jó, mert csakugyan erről van szó... Irulok-pirulok, hogy mennyire nekem is szól. Én így fogalmaztam volna: nekünk ketteseknek meg kell tanulnunk... Bár nem tudom, te hányas vagy? :-)
      Egyébként miért kettesek?

      Jó lenne ezt a beszélgetést máshol folytatni, ha erre adott valamiféle lehetőség.

      Törlés
    7. Nem kell irulnod pirulnod ,egyébként ez mindenkinek szól nem csak a ketteseknek.Jó lenne ,majd kereslek.

      Törlés
    8. Kérdés, hogy hol találsz meg? Várom a megkeresést, hátha megtudom, kik a kettesek! :-)

      Törlés
    9. El foglak érni,ha máshol nem a blogodban ,és meg fogod tudni ki a kettes. És ha elég türelmed van ebbe a filozófiába belemerülni akkor azt is megtudhatod te melyik karakter vagy ,nincs sok, csak kilenc karakter van. Nyiss akkor már légy szíves a blogodban egy olyan bejegyzést ,hogy Kilenc Szufi Karakter.

      Törlés
    10. Kedves Chanson!
      Nem tudtam a blogodban kommentelni mert be kellet volna jelentkezni.Akkor hát itt küldöm az egyik elérhetőségét a témának , ha meg akarsz tudni többet erről.


      Enneagram :

      Az emberek legtöbb energiája önmagukkal és másokkal való konfliktusokban vész el.

      A konfliktusok alapvető oka az, hogy másoktól is ugyanazt a “normális” viselkedést várjuk el, amilyenek mi vagyunk. Nem vagyunk tudatában, hogy kilencféle “normális” ember van, és ha mindenki magából indul ki, állandóan csalódni fog , mert mások nem akarnak megfelelni az elvárásainak.
      http://www.enneagram.info.hu/hagyomanyos.htm

      Törlés
    11. Köszönöm! :-)

      A blogomon lehet kommentelni bejelentkezés nélkül is. Talán máskor sikerül. :-)

      Törlés
  4. mp (mértékegység) – millipond, egy milligrammnak megfelelő súlyerő
    Mp – a másodperc egyik jelölése: mp, helyes jelölése: s
    MP – az Amerikai Egyesült Államok társult állama, az Északi-Mariana-szigetek
    MP (katonaság) – Az Amerikai Egyesült Államok hadseregének katonai rendőrsége (Military Police)
    Mp (mértékegység) – Megapond
    MP, mp - megapixel, például digitális fényképezőgép képfelbontása

    VálaszTörlés

Web Statistics