2018. november 30., péntek

Mennyi az annyi?



Nekem ez teljesen új volt. Talán másnak is az lesz.


https://premiumhonlap.hu/honlapkeszites/weboldal-karosanyag-kibocsatasa/?fbclid=IwAR2WTkMHf8h0RNS1if44fgRQwfiOt-ymuNVbOuhU5rWZoejYniluxFwXegg



8 megjegyzés:

  1. Nahát, ilyesmi soha nem jutott volna eszembe. Mondjuk, az aki ezt kiszámolta, hááát nem is tudom. Ez a nagy weboldalaknál számottevő inkább, azok meg tojnak az ilyenekre, üzleti megfontolásból nem fog semmit sem változtatni a honlapján, inkább még figyelemkeltőbbé teszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy mennyire reális számítás, azt nem tudom, de engem elgondolkodtatott. ha hasonló témában olvasok, engem mindig az foglalkoztat, jómagam mit tehetek, ha nagyon kicsiben is. A nagyon kicsi meg eléggé meg tudna duzzadni, ha azt mindenki megtenné. De hát ugye azt mondjuk, ááá mit számítok én, mikor a nagy vállalatok, gyárak meg stb. mennyi szennyeződést termelnek, mennyit fogyasztanak meg a többi. Jómagam nem tudom megérteni ezt a hozzáállást. Persze tudom, könnyű másra mutogatni és lerázni magunkról a felelősséget, de előbb-utóbb számon kérik majd rajtunk a bolygónk sorsát egyen-egyenként. Hogy te magad mt tettél azért, ami rád bízatott?
      Képzeljük csak el, ha mától kezdve senki nem vásárolna műanyag flakonos ásványvizet és üdítőt! Ugye, hogy hatalmas változás volna? Én abban hiszek, hogy igenis tehetünk, ha a mi cseppnyi erőfeszítésünk egymagában nem is számottevő.

      Törlés
    2. Persze, hogy elgondolkoztatja az embert egy ilyen hír (is). Általánosságról beszélünk? kinek milyen a hozzáállása? ez nagyon-nagyon változó. Ismerek olyat, aki megkérdezte, mit lehet szeretni a természeten? el lehet képzelni mit tesz ő azért, hogy ne pusztuljon tovább a környezete. Ki nem állhatom azokat az embereket, akik az utcán habozás nélkül eldobják a csikket, a használt papír zsebkendőt stb. Kis túlzással ölni tudnám azokat, akik képesek autóval kivinni a szemetet az erdőbe, erdőszélre, út mentére zsákszámra.

      Hozzáállás? mennyit ér az, hogy ha én: nem hordok reklámszatyrokat, hanem jól bevált ezerszer használatos vászontarisznyákat...
      ... ha sok-sok éve szelektíven gyűjtök minden szemetet, képes vagyok elmosni a tejfölös műa. poharat és a tejes zacskót, hogy ne a sima szemetesbe kerüljön. Az olyan hulladékot, ami nem fér a kukába, nem az erdőszélre, út mentére borítom ki, hanem elviszem a szeméttelepre, ahol ingyen átveszik. Piacon csak az otthonról vitt nylon tasakokba vásárolok. Nem vásárolok ész nélkül, nagyon is megnézem, meggondolom mit veszek meg. Nem cserélem le évente a telefonomat, nem veszek azért új háztartási gépeket (22 éves mikrohullámú sütőm van), mert már újabb dizájn a menő, csak akkor van csere, ha javíthatatlan vagy már a javítás majdnem annyiba kerül, mint egy új.
      Mennyit ér az, hogy nem használok vegyszereket a háztartásomban, csak ha már elkerülhetetlen, és nincs tele a fürdőszobám ezernyi mű dolgokkal teli illatszerekkel.

      Mennyit ér az, ha minden olyan megmozduláson, ami szemétszedésre invitál ott vagyok? hogy szedem gumikesztyűben a mások mocskát zsákszámra? hogy képes voltam elmenni az országos kéktúra megyei szakaszára meghirdetett szemétszedő akcióra, saját költségen utazva.

      Ezek csak kiragadott példák. Hozzáteszem, hogy a családom minden tagja ezt a nézetet vallja, a gyermekeim az itthon látottakat viszik/vitték tovább. És mondjam azt, hogy 81. éves Édesanyám ugyanezt csinálja? Hogy szelektíven gyűjt Ő is? Pedig mondhatná azt, leszarom mi lesz már, éltem ahogy éltem, nekem már x idő van hátra, mit érdekel engem mi lesz a Földdel? Érdekli, nagyon is.


      Szóval mennyit is ér? Kinek is? Mert nekem sokat, nagyon sokat és mindig öröm fog el, ha tudok tenni a szebb, jobb környezetért. Míg élek, biztos ezt a nézetet fogom vinni végig. Mindent meg fogok tenni azért, hogy egy porszemnyivel hozzájáruljak ahhoz, hogy élhető(bb) maradjon a világ.

      Pipulka, mivel ritkán jelentkezel, kívánok Neked Áldott Karácsonyt és lelki békével teli napokat, minden jót az új esztendőre! <3

      Törlés
    3. Ez a lényeg, Orsi! Hogy mi magunk megtegyük, ami tőlünk telik akkor is, ha körülöttünk egyelőre senki nem teszi.
      És mit kezdjünk azzal, aki azt kérdezi mit szeretsz a természeten? Semmit. Majd rájön magától, ha mondjuk kipusztulnak a méhek és elkezd éhezni és kézzel kell beporozgatni mindent, hogy ennivalónk legyen. Csak akkor már késő lesz.
      Igaziból persze az a szomorú, hogy együtt fog szenvedni az is aki tett valamit és az is aki nem.
      De Jó Isten előtt nem lesz mindegy, és tudom, hogy ez neked is fontos, tehát kitartás! A Biblia nem ígér jót, inkább rosszat, illúzióim nekem sincsenek, de mégis muszáj tennünk a jót, akármilyen jövő vár ránk, mert Isten az egyszülöttjét adta értünk, s ezt meghálálni sosem tudjuk eléggé.

      Törlés
  2. -Mit tehetek egyedül? - kérdezte 7,53 milliárd ember.
    Sokat. Szerintem. A sok kicsi sokra megy.
    Luca

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó is lenne, ha mindenki kicsit észhez térne! Persze nem fog, tudom előre, de mégsem bírok úgy csinálni, hogy együnk-igyunk aztán haljunk meg! :-(

      Törlés
  3. "ááá mit számítok én, mikor a nagy vállalatok, gyárak meg stb. mennyi szennyeződést termelnek, mennyit fogyasztanak meg a többi"Itt van a lényeg.A gyárak ezt azért tudják megtenni, azért léteznek, mert mi nem tudunk és nem is akarunk lemondani a kényelmes életről.Amikor megvesszük a gyereknek a huszadik csillámos pónit, amikor évente cseréljük a mobilt, amikor nem elég tíz pár cipő, táska, vegyünk még mert hát KELL,amikor egy nap hat eldobható pelenkát elhasználunk, mert textilpelenka ugyan már, amikor rákenünk mindenféle krémet magunkra, mert nem akarunk negyvenévesen negyvenévesnek kinézni, amikor MINDENHOVA kocsival járunk, amikor manapság mindenki siet, mert divat MINDIG elfoglaltnak lenni, ezért kellenek a kütyük a gépek hogy segítsenek, mert mi semmire sem érünk rá...és még sorolhatnám, na ezért van az a sok környezetszennyező gyár, hogy ezt megtehessük.
    Mariann

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira szívemből szóltál Mariann! Sokszor szégyellem, hogy az emberi fajhoz tartozom a maga önzésével, kényelmével, lustaságával, telhetetlenségével. Igen, ha nem vennénk meg azt a sok szart, a gyárak nem tudnánk gyártani, mert nem lenne kinek. És állítom szerényebb körülmények között boldogabbak lennénk.

      Törlés

Web Statistics