2020. február 1., szombat

Büszkeség





Falum hagyományőrző csapatát a Magyar Kultúra Napja alkalmából meghívták a Nemzeti Színházban már ötödik alkalommal megrendezett Pajtaszínházi Szemlére.  Pest megyéből ők voltak az egyedül meghívott csapat.
Nagyon nagy sikerük volt, vastapsot kaptak, többször visszakövetelték őket. Ráadásul egyik tagjuk éppen a hetvenedik évét töltötte, s mivel hagyományosan felköszöntik egymást, vezetőjük Évike doktornő felkérte a közönséget, hogy együtt énekeljenek neki. Persze volt meghatottság, mert Magdi néni nem tudott az egészről, sírva is fakadt a színpad közepére állítva.
A csoport 50 éve alakult és még egy alapítótag ma is köztük van, ő a 85 éves Margit néni, aki az én gondozottam is egyben. Ő a csapat egyik lelke, mert tőle kérdezik a régi dalokat, jeleneteket, szokásokat és Évike azok alapján állítja össze a műsort. Rengeteget próbálnak, fáradhatalanok, pedig Évike négy faluban rendel, két kisgyereke van, állatokat tart, szóval éli a falusi asszonyok életét attól függetlenül, hogy doktornő. Margit néni folyton csodálja őt, pedig fiatal korában éppen ilyen volt. :-) Mindenben részt vett, mindenhol ott volt, mindent tud az erdőről, álló nap tudnám hallgatni a történeteit. Őt látjátok a cikkben az egyik képen fakanállal a kezében. A falu régi szokásaiból adtak elő egy csokorral, itt épp lakodalom van és a szakácsné jajgatva szalad be, hogy leforrázta a kezét. Persze az egész kamu, csak arra megy ki, hogy a vőfély pénzt dugjon a zsebébe, hogy el tudjon menni az orvoshoz. Margit néni külön nagy tapsot kapott a közönségtől a jelenetéért.
Nagyon büszke vagyok rájuk, már többfelé elvitték falunk hírét kicsi hazánkban.


https://nmi.hu/megyei-iroda-hir/kemencei-hagyomanyorzok-a-nemzeti-szinhazban/?fbclid=IwAR3qXcl5jRZwjytc1b__Yt9UMC8VWn2JThD17lhtMmj_OImcynyM948ZgsQ




9 megjegyzés:

  1. No igen, erre joggal lehet büszke mindenki, aki ismeri őket, vagy valamilyen szinten köze van hozzájuk. Az a mondat a legfigyelemre-méltóbb (szerintem), hogy az 1 évestől a 84 évesig vannak tagjai az egyesületnek. Így talán van remény a múlt megőrzésére...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez különösen szép a csapatban, hogy gyermektől idősig mindenféle korosztály képviselteti magát.

      Törlés
  2. Gratulálok a lelkes hagyományőrzőknek, és olyan jó, hogy feltetted ide!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nevükben is köszönöm a gratulációt! :-) Naná, hgy feltettem, ismerje meg a blogtársadalom is őket! :-)

      Törlés
  3. Le a kalappal előttük! Őket látva feltámad bennem a remény, hogy ilyen lelkesedéssel nem fog elveszni az értékes/ szépséges múltunk, hagyományunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok ilyen van ám! A Palóc Világtalálkozón, amit már szintén több éve megrendeznek Palócországban, fantasztikus felvonulás szokott lenni. Bámulatosak a palóc viseletek, szinte minden falué más és más.

      Törlés
  4. Annyira szép, hogy így ápolják a hagyományokat. Méltán lehetsz rájuk büszke.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony! Régebben én is gondoltam, hogy eljárok, de annyiszor próbálnak, hogy nekem az nem férne bele. Fogalmam sincs, ők honnan veszik rá az energiát.

      Törlés
  5. Még olvasni is öröm! Nézni, pláne részt venni benne, a hangulatában, a tudás és tapasztalat átadásában - ejha! :)
    Luca

    VálaszTörlés

Web Statistics