2021. február 7., vasárnap

Körbe-körbe






 

Egy kis apróság, mégis ámulok rajta napok óta. A patakparton, egy kidőlt enyves éger halott törzsében talált magának helyet a foltos árvacsalán. Üdezölden virít, a holt fa védőn öleli, mint a legszebb és leggondosabb virágláda.
Annyira csodás a természet! Minden mindennel összefügg, egyik táplálja a másikat, vagy menedéket nyújt, vagy összedolgoznak, kisegítik egymást, mindenkinek helye és feladata van, senki nem érdektelen vagy hazug vagy gonosz vagy számító, senki nem fog többet harácsolni magának attól amire szüksége van.
Megint csak a régi sóhaj jutott eszembe: De jó volna  madárkának lenni, vagy virágnak, vagy akár öreg fának, mindegy is, csak ne önző embernek, aki széttipor mindent és mindenkit maga körül!

 

12 megjegyzés:

  1. Olvastam a blogomban, hogy nálam jártál. Örültem neki. Látom, hogy te is írtál a tiedbe.
    Igen, csodás a természet. Én is így látom.

    VálaszTörlés
  2. Szeretem, ahogy rácsodálkozol ilyen apró szépségekre. Erre azok képesek, akik így szeretik a természetet, mint Te :)
    (na jó, én is :D }
    Amúgy meg...na végre!!! hogy írtál ide is, ideje vóóót! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom-tudom, nagyon is ideje vóóót, és ha tudnád hány piszkozat van elkezdve aztán befejezetlenül lebzsel ott benn. De már semmit nem merek ígérni. A tesóm is kérdezte, mi van a blogommal, látja, hogy nem írom. És tegnap egy új ismerőssel való beszélgetés közben is szóba került, úgyhogy most gyorsan írtam egyet. :-D

      Törlés
  3. A természet sokkal kegyetlenebb mint az emberek, ott még könyörület sincs.
    A madárkát megfogja a karvaly, a virágot lelegeli a muflon, az öreg fát megölik a gombák.
    "A Tao három ékköve: könyörület, mértéktartás és alázat. Boldizsár azt mondta, a könyörület bátorsághoz visz, a mértéktartás nagylelkűséghez, az alázat pedig a vezetéshez."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értek egyet. A karvaly, a muflon, a gombák táplálkozni akarnak, életben akarnak maradni. Ilyennek vannak alkotva, hogy muszáj egymást elfogyasztaniuk. De az embernek nem muszáj kegyetlenkednie, fájdalmat okoznia a másik lelkének, nem muszáj még több pénzt harácsolnia és csak úgy gonoszságból vagy kedvtelésből eltipornia a gyengébbet.
      A természet igazságos, az ember nem. És nem egyszer van rá példa, hogy segítik egymást pl. állatok hihetetlen módon. Igenis van bennük könyörület, ezt a saját állataimon is látom.

      Törlés
  4. Az ember húsevő állat; hogy ne kelljen szégyelnie, hogy testvéreit megeszi, eltagadja a rokonságot; azzal dicsekszik, hogy magasabb eredetű; de minden az állatokkal való rokonságára mutat; úgy születik, mint ők, úgy táplálkozik, mint ők, úgy szaporodik, mint ők, úgy hal meg, mint ők.

    Anatole France

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem az ember táplálkozásáról beszéltem, de ezt úgyis tudod. Egy állat sosem tud szándékosan gonosz lenni, ő csak azért öl, mert az ösztönei ezt diktálják az életbenmaradás miatt. És sosem fog felhalmozni töméntelen vagyont, pénzt, hírnevet, hatalmat.

      Törlés
  5. Az állatoknak nincs nevük, nem is lenne természetes. Az állatok egyszerűen vannak, azt teszik, amit az ösztöneik diktálnak, egy név csak félrevisz és összezavar mindent. Az meg, hogy a barátod, tiszta hülyeség. Ez csak neked fontos, te képzeled bele a viszonyotokba, mert neked van rá szükséged. A jávorszarvasnak tökmindegy.

    Erlend Loe

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hülyeség. Ezt az emberre is mondhatnánk. ha meg adunk nevet az állatunknak, akkor tudunk kommunikálni vele. Én is külön szólítom meg az állataimat és mindegyik ismeri a saját nevét, tudja, hogy most hozzá szólok és nem a másikhoz. Jávorszarvas még sosem volt a barátom, de ha én nevelnék fel egyet még az is lehetne. Fogalmam sincs, ki az az Erlend Loe, de nem értek vele egyet. :-)

      Törlés
  6. Attól, hogy Te nem értesz egyet senkivel sem , nem biztos, hogy csak Neked lehet igazad!
    "Erlend Loe Norvégia legnépszerűbb kortárs írója 1969-ben született Trondheimben. Egyszerre végtelenül vicces és komoly, fajsúlyos és hihetetlenül könnyed – egyszóval letehetetlen. Minden megvan benne, amitől a fiatalabb és az idősebb olvasók egyaránt kedvencüknek tarthatják."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne ferdíts pajtás! Nem mondtam egy szóval sem, hogy nem értek egyet senkivel. De még ha úgy lenne is, szívem joga, nem? :-)
      Köszönöm az ismertetőt!

      Törlés

Web Statistics