2014. szeptember 23., kedd

Jávorka Ágnes: A rózsa utolsó szavai




Mikor lehullt az utolsó szirma is, ezt mondta:
Látjátok a tüskéim?
Még mindig rózsa vagyok.




11 megjegyzés:

  1. Én meg azt mondom, hogy ekkor is szeretem. :-)

    VálaszTörlés
  2. Jávorka Ágnes (Psyche): Mondóka

    Egy a vágy, kettő a szerető
    Három, ki is a párod?
    Négy, ahová mégy.
    Öt, ki lesz a több?
    Hat, aki mar?
    Hét, aki tép?
    Nyolc, aki sikolt?
    Kilenc, akit szeretsz!
    Tíz, tiéd a kín.

    VálaszTörlés
  3. A kvantum-összefonódás a modern fizika egyik legkülönösebb jelensége. Olyan kapcsolatot jelent, amely független a távolságtól. Két összefonódott részecske között misztikus, elemi kapcsolat van: az egyik állapotának megváltozása a másikra is azonnali hatással van, akkor is, ha többgalaxisnyi távolság van közöttük – tehát a fény sem képes ilyen gyorsan közvetíteni az információt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. . A modern materializmus tanításaival elég gyakran kivonja az embereket a felelősségérzet alól, akárcsak a vallások. De ha elég komolyan veszed a kvantummechanikát, az a te kezedbe adhatja a döntést és egyáltalán nem ad egyszerű és kényelmes válaszokat. Azt állítja csak, hogy: a világ nagyon nagy hely, és nagyon rejtélyes. A mechanizmus nem maga a válasz, és nem is fogja megadni a választ, mert elég idős vagy, hogy te magad döntsd el. Mindössze a lehetőségeidre világít rá.

      Törlés
    2. " - Mondj valamit Istenről!
      - Amikor fiatalabb voltam, sokféleképpen képzeltem el Istent. És rájöttem, hogy még most sem vagyok elég magas tudati szinten, hogy igazából megértsem, mit jelent Isten. Egy vagyok a létező világmindenséggel, ami létrehozott engem és idáig vezetett és létrehozta a galaxist, univerzumot, stb. Úgy gondolom, hogy Isten MINDENKIBEN benne van, ugyanakkor Isten egyfajta fenntartott név a világból érkező olyan tapasztalatok számára, melyek túlmutatnak a világunkon, és túl megfoghatatlanok, fennköltek. Fogalmam sincs, mi Isten. De már van tapasztalatom róla. Isten jelenléte valós, de nem tudom leírni, hogy Isten micsoda, vagy nem tudok úgy gondolni rá, mint egy dologra vagy személyre. Azt sem hinném, hogy képes lennék rá, hogy embereket kérdezzek arról, hogy mi az Isten. Ez pontosan olyan mintha egy halat kérdeznél arról, hogy magyarázza meg, hogy mi a víz, amiben úszik. "

      Törlés
    3. "Ma már nem értjük, hogy az Isten-ember kapcsolat nem egy felhők felett trónoló Atya és a porban élő teremtmény kapcsolata, hanem a legbensőbb Önmagunkkal való viszonyunk."

      Törlés
  4. :) Nagyon jó! Akár én is mondhatnám.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg én is.
      Meg tán mindahányan, akik csak vagyunk. :-)

      Törlés
  5. Ez háromsoros annyira tele van szépséggel és gondolatokkal... gyönyörű! Köszi Maszat! Nemhiába írta Rilke a rózsáról, hogy tiszta ellentmondás...a hosszú, tüskés szár sokáig, sokáig, aztán valami robbanása a térnek és időnek a szirmok új dimenziója...feltámadás. Az élet végén minden egyben, de ha a télből nézem, mintha csak a sok szomorúság maradt volna...pedig virágoztunk és illatoztunk, és még hogyan!!! (L)

    VálaszTörlés

Web Statistics