2015. április 26., vasárnap

Vidám péntek


Találtam jó múltkor egy szívemnek nagyon kedves  Fekete István idézetet, ami akár a pénteki nap mottója is lehetne.


"A magány is - mint minden más - csak addig csábító, amíg nem kényszer. Ahhoz, hogy az ember vidám gyalogos legyen, okvetlen szükséges egy pár jó ló vagy autó a háttérben, s ahhoz, hogy vidám magányban éljen, okvetlenül szükséges a lehetősége, hogy akkor lép ki belőle, amikor akar."Tulajdonképp úgy kezdődött, hogy kb. reggel fél tízkor, mikor még a paplanom alatt gubbasztottam és lustálkodtam, hirtelen csöngettek. Te jó ég, ki lehet? Én még itt bőszen hálóingben vagyok, gyerünk az ablakhoz, biztos a postás, majd benyújtja, ha hozott valamit.
Gyűrötten, kócosan kikukkantottam és alaposan elkerekedett szemem, mert a kapuban egy zöld ember állt szatyorral a kezében és vigyorgott:
-Nem rám számítottál, mi?
-Háááát nem, azt hittem a postás.
Gyorsan köntöst kaptam magamra, kirohantam, nyakába ugrottam a zöld embernek, s mindjárt sejteni véltem mi lapulhat a szatyorjában. :-)
Bizony nem tévedtem. KÁVÉ!  Ha nem is habos, hanem jeges, és ki kellett is érte másznom az ágyból, de mégiscsak ágybakávé!!! Ráadásul mellé mindenféle péksütemény és más ajándék is.
Leültünk hát a kockás viaszkos mellé, megfeleztük a kávét és kiterveltük, hogy elmegyünk egyet sétálni, végülis a lábamat nem mondta a doktor úr, hogy lakatoljam le, csak a bicajomat.
Bedobáltam a hátizsákba a maradék sütiket, banánt, vizet, fotómasinát, Tepertő itató margarinos dobozkát, és uzsgyi.
A Gomb-hegyen már kizöldült a nagy hársfa, meg is csodáltuk.Az akácos még kopasz, de mit sem törődik ezzel a vadcseresznye.


Hosszan-hosszan ballagtunk az úton, élveztük a napsütést, én fél pillanatonként megálltam fényképezni, a zöld ember udvariasan tolerálta ezt, csak azon sajnálkozott, hogy ő nem hozott fotómasinát.
Tepertő rohangált fel-alá, néha megitattam a margarinos dobozból, de annak örült csak igazán, mikor egy dagonyához értünk, és belegázolhatott. Játszott, pacsált, harapta a vizet, aztán csak állt-állt, percekig hűtötte magát.

Az út a sok kidőlt fa leszállítása miatt igencsak gidres-gödrös volt, még szerencse, hogy nem esett mostanság eső, mert akkor át nem lábaltunk volna.

Ahogy haladtunk, még két tavacska útba esett, Tepertő természetesen mindkettőt kipróbálta. A sok-sok ebihal nem tudom mennyire örült neki, de gondolom túlélték. A kutyámat víz láttán képtelenség visszatartani a strandolástól.
Olyan jó 6 km-es séta után értük el a Varjas kunyhó nevet viselő helyet, ahol ma már  nem áll kunyhó, de egy pihenő helyet készítettek oda, amit birtokba is vettünk és megettük a magunkkal hozott uzsonnát.

Közben megfordult egyszer az egyik nagy fahordó teherautó is. Félelmetes látvány volt, ahogy a mély gödrökben imbolygott, dülöngélt, akár valami erdei hullámvasút.Pihenő lánctalp

Innen leereszkedtünk a Kenyeres forráshoz, ami bővizűen folyik, s körben sok-sok szép tavaszi virág nyílik. Igyekszem minél többnek megtanulni a nevét, gyakorlás céljából bemutatom nektek néhányukat. :-)


Arany veselke
Bogláros szellőrózsaErdei holdviola
Kónya vicsorgó 
Mocsári gólyahírPettyegetett tüdőfű
Foltos árvacsalán
Erdei madársóska

Zöld ember
És egy nünüke :-)


Csak szegény zöld embert sajnáltam, nem is tudom hogy győzte kivárni a mániákus virágfotózásomat.
Ahogy visszafelé indultunk a faluba, egy vackorfa is lelkesen integetett, hát lehetett őt ott hagyni egyetlen kattintás nélkül? Ugye, hogy nem. :-)


13 megjegyzés:

 1. Nahát!!! Jaj de jó!!
  Én nem tudom, mi a trükköd, de ha Te kiírod a blogba a vágyaidat (vagy, hogy mit ír fel az orvos) mindjárt teljesül :)) Örülök hogy így lett és irigykedem is kicsit :))
  Ez a zöld ember valami álruhás ööö...(tündérnek mi a fiú megfelelője?) lehet :)

  Mennyiféle virágot ismersz! Ezek közül csak az árvacsalánt és a szép, szívecskés levelű madársóskát tudtam. Látszik, nem vagyok nagy erdőjáró.
  Tepertő haláli :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy látszik ezentúl többször kell kiírni a vágyaimat. :-)
   Szerintem hívhatjuk tündefiúnak, az jó lesz? :-)
   A virágokat csak most tanulom, sokat én is csak többszöri ismétlésre tudok megjegyezni. Van egy jó oldal a fb-on Növényhatározó címmel, ajánlom figyelmedbe, ott rengeteget tanulok.
   Tepertő meg ilyen csudakutya. Szerencsésnek érzem magam, hogy én lehetek a gazdája. A zöld ember is megdicsérte, milyen szépen jött végig velünk. Ha el is szalad az erdőben, hamar visszakanyarodik hozzám, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e. :-) Ugye így volt zöld ember? :-)

   Törlés
 2. Ha már tündért emlegetünk, hát ez sokkal inkább vonatkozott Pipulkára. Most is előttem a "nyakbaborulós" pillanat majd az azt követő (talán nem esz meg érte) könnyektől csillogó szemei. Hm.. Szóval a magamfajta zöld embernek ritkán adódnak ilyen pillanatai. Persze sorolhatnám még a többi jóleső pillanatot. De nem szeretném ha bárki itt azt hinné hogy mi a fenét ömleng ez a "vínzőld" ember. Kívánom az ilyen pillanatokat és napot minden igaz barátomnak.
  Köszönöm ezt a vidám és szép napot neked!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Dehogy eszlek meg, túl nagy falat lennél. :-D
   És hát ki nem hatódott volna meg a helyemben. :-)

   Törlés
 3. Így biza! :-)) Ritka az ilyen fegyelmezett erdőjáró eb! :-D Közel hatórás utunk végén még azt is megszokta hogy ne kacsázzon a járművek elé! :-) Derűs pillanatok voltak amikor te bele vetetted magad a zöldbe hogy egy egy virágot lefotózz, azonnal ott termett. :-D

  VálaszTörlés
 4. Nem, a vackor át (sem) lehet otthagyni egy fotózás erejéig sem, megcsodálni kötelező. Nekem is van egy "szenvedő alanyom", aki hűségesen tűri (néha nem) a fotózási szüneteket... :-D
  Szép és hasznos kirándulás volt, sok-sok virággal, a tavasszal!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az nagyon jó, ha hűségesen tűri, tartsd meg feltétlenül! :-)

   Törlés
 5. Remélem,hogy a zöld ember, illetve tündefiú nem sértődik meg,ha erdei manónak nevezem el, olyan biztonságot adó a látványa,.Vagy mackó???? nem is tudom.:) Jóságos mackó.
  Csodás vidéken laksz!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony csodás, hálás is vagyok érte szüntelen! :-)

   Törlés
 6. Zöld ember, ez jó. :-)
  Annyira gyönyörű ez a hely...

  VálaszTörlés
 7. Miért sértődnék? Ezen elnevezések nekem is eszembe jutottak! :-D
  A Börzsöny már csak ilyen - csodaszép! :-)

  VálaszTörlés

Web Statistics