2015. december 15., kedd

Adventi koncert

Márpedig nem is akármilyen.
Mikor múltkor a bolt ajtaján megláttam a kis plakátot, nem is akartam hinni a szememnek. Mi van??
Itt nálunk St. Martin???
Újra és újra megnéztem, de csak nem változtak meg a betűk, le is fényképeztem a plakátot: A környékbeli vállalkozók adventi ajándéka.

Nem mondom, mert néha napján előfordulnak itt hírességek. De pl. György Ádám zongorista azért, mert apukája falunk szülötte, Bogányi Gergely meg azért, mert ő a zeneiskola vezetője. Mondjuk ezt se értem sehogyse, mit akar Bogányi Gergely a környékbeli csepp zeneiskoláktól, de nekünk az csak jó, ha itt van. Fantasztikus koncertje volt mindkettejüknek. Ádám nagymamája akkor még az öregotthonunk lakója volt, méltán büszkélkedett vele. Magával hozta néhány nagyon tehetséges külföldi tanítványát is.
Bogányi Gergely meg egyenesen lélegzetelállító, hogy mit művel. Az össze Chopin darabot kotta nélkül, fejből játszotta. Készült is akkoriban itt a templomban felvétel, napokig ott állt a zongorája, míg a Chopin összest felvették.

Hát örömmel készültem erre az estére is, nagy esemény egy koncert nálunk.
A tesóm régebben sok St. Martin koncertre járt, mesélte is akkoriban, mennyire kedves, közvetlen, barátságos ember. Volt, hogy a barátnőjével ott üldögéltek a koncert kezdete előtt egy asztalán, és odajött hozzájuk csak úgy ni beszélgetni. Össze is barátkoztak.
Ez a közvetlenség és kedvesség szerencsére mára sem múlt el. Nagyon tudom értékelni, ha egy hírességnek nem száll el az agya. Teljes mértékben bevont bennünket is a koncertbe, pl. megkérdezte mindenki jól hall-e, nem túl hangos-e a zene meg ilyenek. Egyszem, technikussal jött, aki időnként kicsit lassúnak bizonyult az aláfestő zenék megkeresésében, de később ennek okára is fény derült, St. Martin elárulta, hogy most itt helyben, a hangulatnak, a közönségnek megfelelően választja ki a számokat, így a technikusnak nincs előre megadott program.
Úgy a koncert felénél megkérdezte, tudjuk-e milyen jó akusztikája van a templomnak. A falubéliek bólogattak. Elmesélte, hogy mikor ideért és még üres volt minden, körbejárt, itt is fújt egyet, ott is fújt egyet, és nagyon tetszett neki amit hallott.
S hogy nekünk is megmutassa ezt, a következő dalt, ami épp az Ave Maria volt és minden aláfestés nélkül fújta, úgy játszotta el, hogy szép lassan elindult elölről, és végig sétált a padsorok között.
Mesés volt, ahogy közvetlen közelünkbe hozta a muzsikát.
Aztán volt közös karácsonyi éneklés, ritmusra tapsolás, mindig egy kis történet, egy kis mese, a végén az egész dugig megtelt templom fennálva tapsolt.
-Jaj, ha lenne nálam fényképezőgép-mondta, ahogy nézett minket. Aztán végül gyorsan előkapta a telefonját és azzal készített képet.
Soha szebb adventet! Valahogy eddig nem volt semmi ünnepi hangulatom, de most ő elhozta.10 megjegyzés:

 1. az Ave Mária a kedvencem, (mi is szoktuk ilyentájt énekelni a kórussal, csodásan hallik a templomban)
  gyönyörű ested lehetett
  kerestem képeket, de csak ezt találtam egyenlőre:
  http://www.stmartin.hu/start.php

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Régóta zenél, rendes neve amúgy Szentmártoni Imrre. Van fb oldala is, azt mondta, majd felrakja a képet oda, amit készített.

   Törlés
 2. Én is "rákerestem" - mert túl sokat nem tudtam róla. Engem ez "fogott meg" leginkább, bár bizonyára ha tovább keresek, találnék még szépségeket:https://www.youtube.com/watch?v=wBaLekrkGU8

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt is játszotta, mi voltunk a közönség az aláéneklők. :-) A kislány St. Martin 8 éves keresztlánya.

   Törlés
 3. Drága Pipulka, oly "látványos, élvezetes" volt a leírásod, hogy beleborzongtam, köszönet érte!!!)))
  Rákász Gergely orgonista még egy ilyen csodálatos élményt tud adni az embernek! Fogadd sok-sok szeretettel! https://www.youtube.com/watch?v=6-RlxMKvJ7w

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Andrea, mindig jól esik ha megdicsérsz. :-) A linket is köszönöm!

   Törlés
 4. Egy templomban előadott koncert nagyon hangulatos tud lenni. Szerintem plusz érzést ad...
  Itt is van évek óta a Nagytemplomban, bár én csak egyszer voltam még.

  Alátámasztom, amit írtál St. Martinról, mert volt szerencsém egyszer egy koncertjén hallani őt. Egyszerű ember és mindig bebizonyítja a tudását.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindenképp ad egy plusz érzést. És az se hátrány, hogy fűtik a padokat. :-) Meg is kérdezte, hogy nem fázunk-e, ő nem tudott a fűtésről. Én inkább érte aggódtam. :-)
   Örülök, hogy neked is hasonló tapasztalatod van róla.

   Törlés
 5. A játékát nagyon szeretem, élőben még nem hallottam. Gondolom, mekkora élmény volt, de jó!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj,nagyon! És köszönöm, hogy velem örülsz, tudom te ilyen vagy. :-)

   Törlés

Web Statistics