2016. április 28., csütörtök

Hála
Tegnap Franci nénivel megbeszéltük, hogy ma segítek neki lezuhanyozni. Direkt úgy mentem, hogy hagytam időt a napomból a műveletre. :-) Viszont mikor oda értem, először mégse akart kötélnek állni, de némi rábeszélés után beadta a derekát. A pár házzal arrébb lakó Ilus néni később el is mesélte, hogy este még átment hozzá Franci néni, hogy hívjon fel engem, mert mégse akar fürödni, mert sok eső esett. Az összefüggést nem igazán értettük, de én már megszoktam, hogy az öregecskék valamiért szeretik elodázni vagy halogatni a fürdést.
Franci nénivel a 102,5 éve ellenére nem sok gond volt. Mondta is, hogy majd ő beáll abba a gömbölyűbe (zuhanyfülke), nekem csak a hátát kell lemosnom, mást ő meg tud csinálni. Menjek és melegítsem fel a vizet! :-) Van szivacs meg törülköző, meg tiszta ruha, meg betét meg minden van.
Ő maga egyedül ügyesen le is vetkőzött, fel is öltözött, nekem tényleg csak a vízhőmérsékletet kellett beállítanom, meg a hátát ledörgölnöm a szivaccsal, majd megtörülnöm. Csak lestem  tátott szájjal, milyen ügyes mozdulatokkal veszi fel a pólót, bugyit, harisnyát, zoknit, ráncos szoknyákat, mellényt, blúzt. Sok nála húsz évvel fiatalabb nem tud már így mozogni. Egyedül a lába fejét törültem meg még, de azt nem is kérte. Viszont ahogy az ujjai között piszkálódtam a törülközővel, úgy elkezdett hahótázni, mint egy kisgyerek. Én is harsányan kacagtam, annyira jópofán kuncogott. Hiába no, egy 102,5 éves is lehet csikis. :-)
Maga után mindent szépen elpakolt, törülközőket a radiátorra teregette, szennyest a kosárba.
-Nézzük még egy kicsit a tv-t?-kérdezte, mikor mindennel végeztünk.
Viszont mikor leültünk a készülék elé, egyszercsak felpattant:
-Gyere! Gyere!
Át kellett mennem vele a másik szobába, ahol a töviskoronás Jézus dombormű van a falon.
-Ülj le ide!-mutatott a rekamiéra.
Ő megállt a kép előtt és jó hangosan imádkozni kezdett:
-Uram, köszönöm, hogy megengedted, hogy megfürdhettem, hogy sikerült megcsinálni, ami szerettem volna!
Utána elmondott egy Hiszekegyet, aztán tovább hálálkodott gyermeki szívvel:
-Köszönöm, édes jó Uram, hogy megsegítettél, áldj meg engem, és azt is aki segített nekem! Köszönöm, hogy szeretsz engem és megbocsátottad a bűneimet!

Csak ültem és néztem, és arra gondoltam, bár én tudnék ennyire nagyon-nagyon hálás lenni minden kis apróságért.
Mikor bevégezte az imádságot, szorosan megölelt, én is őt.
Még utána is százszor elmondta, hogy áldjon meg engem a Jó Isten, most olyan jól érzi magát, hogy megfürödhetett.

Ilyeneké a mennyek országa. :-)


18 megjegyzés:

 1. drága nénike
  (bár nem értem kristálytrisztán, mire kellettél végül is, ha ügyesen megtette maga a ceremóniát...de ezt te jobban tudod)
  meghatódtam

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem inkább tán a biztonságérzés miatt. Meg hogy a háta ne maradjon mosatlan, meg a vizet beállítani, mert ahhoz nem ért.

   Törlés
 2. Ez megint annyira, annyira meghatóan szép bejegyzés!
  És igen: áldjon meg mindkettőtöket!

  VálaszTörlés
 3. Igen, ilyeneké, ez biztos.
  Tiszta a lelke.

  VálaszTörlés
 4. Miért nem lehet minden ember ilyen ? Miért nem lehet a világ ilyen ? Miért romlott el valahol, valami ? (Választ nem várok, ezek csak költői kérdések....)
  Köszönet ezért a bejegyzésért - meg hát köszönet annak is, aki az ilyesmit lehetővé teszi.....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igaz nem vársz választ, de sajnos a világ sose volt összességében ilyen. :-( Mindig voltak és lesznek gonoszságok, nem csak mostanában romlott el valami, legfeljebb mostanában még jobban.
   Tulajdonképp néha belegondolok a történelembe, régen se volt fenékig tejfel, ott vannak a világháborúk, rabszolgaság, vagy pl. az ókori görög dorbézoló, erkölcstelen életmód. Mindig volt gonosz és mindig is lesz. De ha sok Franci néniből állna a világ, biztosan szebb lenne minden. Talán sok múlik azon mégis, hogy egyes emberek hogy állnak a dolgokhoz. vagy nem tudom...
   Valóban köszönet annak, aki ez ilyesmit egyelőre lehetővé teszi. Hogy meddig...no ez már más kérdés.

   Törlés
 5. Istenem!!!!Igen,övéké igazán a Fenti Ország! Macerás nekik a fürdő-hadművelet....utána meg jól érzi magát tőle.Így van ez.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Macerás, igen...de néha egy kis unszolás is elég, néha meg határozottabb fellépés szükségeltetik, hogy utána jól érezzék magukat. De az a hála amit láttam mindent megért, komolyan mondom!

   Törlés
 6. Nagyon megható Köszönöm, hogy megosztottad ezt az élményt. Több ilyen elszánt emberke kellene mint te is vagy. Akkor az időseknek is szebbek lennének a napjai......
  De mostanában tényleg elromlott valami . :-(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, nincs mit!
   Van sok ilyen elszánt emberke-már csupán a közvetlen kolléganőim is-, csak lehet nem írnak blogot. :-)

   Törlés
 7. Bizony,egy jo furdes,zuhanyozas csodakra kepes,olyan jol tudja erezni az ember magat utana. A nagymamam sem szeretett mar maga furodni amikor oregebb lett,segitetettem neki,idonkent megmostam a hajat, es os is ugy halalkodott.Mindig mondta azt is,hogy teljesen ujjaszuletett.
  Koszi a kedves tortenetet! :)
  ja,es gratulalok a sziklamaszos eredmenyeidert,nagyon ugyes vagy!:) Kivanom ,hogy sokszor legyen ra lehetoseged! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Könnyű elcsúszni a fürdőszobában, érthető, hogy már nem mernek egyedül fürdeni.
   A történetet igazán szívesen írtam le, mint ahogy a többit is. :-)
   Eredmények? Hahaha, ezek csak amolyan kis kezdeti próbálkozások.
   Köszönöm a jó kívánságot, nagyon remélem, hogy lesz még sokszor lehetőség, de ha ennyi volt, már akkor is megérte belefogni, annyi örömet adott :-)

   Törlés
 8. A leírásod megható és erőt adó!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon köszönöm, Beáta!Nekem meg a ti hozzászólásaitok jelentenek sokat!

   Törlés

Web Statistics