2020. május 5., kedd

Ellesett pillanatok a teraszon






Annyira hamar kikeltek a kis fiókák, szinte észre sem vettem, hogy eljött az ideje. Csak az tűnt fel, hogy rozsda mama nem ül a fészken.
Tüzetesebb szemlélődés után valóban mozgást észleltem a ficakban. Juhéjjj, egy pihés fejecske!






Azannya, ezek öten vannak! Szép nagy család.  Tejfölös szájú sereg. :-)





Rozsdás mama csinos, pasztell szürke kosztümben épp megpihen a kifutópályán, mielőtt a tátogó bölcsisekhez reppen. Olyan szép, igazi lányos csillagszeme van, ezt már akkor is megfigyeltem, mikor a tojásokon ült.





Valaki kapott, a többiek tovább kiabálnak: Nekem! Nekem! Nekem! Bár ez a kiabálás még nagyon halk, de lesz itt pár nap múlva akkora hangzavar, hogy csak na!





Aztán mivel nem jön több ellátmány, visszakuporodnak a jó puha kuckóba. Rozsdás mama még egy picit szemrevételezi őket, aztán újra útrakel. Hiába na, öt gyerek, az öt gyerek.





Némi szünet után befut rozsdás papa, és megmutatja hátulról, milyen fantasztikus cifra gúnyája van. Most igazán megfigyelhető a különbség tojó és hím között. Ritka szép pár, ennyire még egyik évben sem volt felfedezhető a más tollazat. Nem győzök gyönyörködni a halvány szürke mamában és a jóval sötétebb papában.





Rozsdás papa egy félfordulattal a menő napszemüvegét is megmutatja, közben létszámellenőrzés tart a fészekben és békésen nyugtázza, hogy minden rendben van.






10 megjegyzés:

  1. Micsoda leírás, és tényleg ilyenek, látom nap mint nap én is :)) szerintem Te is szoktál velük beszélgetni, mert én igen :D

    Még nem láttam hány fióka van nálunk, a hangjukat hallom mikor viszi valamelyik szülő tele szájjal a sok kaját nekik, cincognak :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igeen! ez a legjobb szó, hogy cincognak. :-D
      naná, hogy szoktam velük beszélgetni. Főleg a mamával, míg ült a tojásokon, hogy ne féljen, nem bántom. Mert nálunk majdnem fejmagasságban van a fészek, simán bele tudok nyúlni.

      Törlés
    2. Nálunk magasan van nagyon, legalább három méteren, létráról lehetne csak elérni, ezért nem látok bele hány fiókája van. Majd ha már kukucskálnak ki, akkor fogom csak látni.

      Törlés
    3. Akkor ez meglepi lesz. :-)

      Törlés
  2. Pipulka féle reality show 😄
    Csuda jó, hogy így még tudtad örökíteni. Nagyon helyesek.❤️
    Megmutattam az unokámnak, azt mondja: már vége? Mégegyszer nézzük meg, még mégegyszer. És végig kellett nézni újra és újra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, egyem a szívét! Ez nekem a legnagyobb elismerés!!! <3

      Törlés
  3. Annyira aranyosak... persze az írás is jó...Hozzánk enni, inni, fürdeni jár, és amikor repülni tanulnak a picik , itt pihennek meg..A hátunk mögötti szilvafán van minden évben a fészkük, 20 éve már nem lakik ott senki, most vevők nézelődnek, mondtam a apának próbáljuk meg , egy fészeknek való polcot csináljunk, ahol nyáron itt nálunk szoktak aludni, hátha ide szoknak, félő, ha új gazda lesz, minden fát kivág Már előre sajnálom a madarakat, mert nem csak rozsdafarkú van a szomszéd telken...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképpen próbáljatok meg valami polcocskát, a rozsdafarkú szívesen fogadja. Én igyekszem a madarak számára is minél otthonosabbá tenni a kertet, bár ennek a nem túl kedves szomszédasszony marhára nem örül, de tojok rá.

      Törlés
  4. Micsoda doku-fotók! Nagy szerencse, meg türelem, ügyesség kell hozzá, hogy egy ilyen sorozatot elkészítsen valaki. Minden valószínűség szerint ez azért (is) sikerülhetett neked, mert tudják, hogy tőled nem kell félni - még ha fényképező van a kezedben akkor se !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére az ajtóval szembe van a fészek, így el tudtam bújni a legyek ellen feltett függöny mögé és csak a fényképező objektívjét dugtam ki. Azért így is kellett jócskán várakozni, hogy jól sikerült fotót tudjak készíteni, mert a szülők pillanatok alatt jöttek és mentek is. ha láttak volna, akkor nem biztos, hogy ilyen nyugodtan folytatják az etetést.

      Törlés

Web Statistics