2013. augusztus 31., szombat

Könyv






Nemrég olvastam Erdős Renée A nagy sikoly c. regényét.
Még semmi nem került eddig tőle a kezembe, de ez  valami olyanféle hatással volt rám, mint Németh László Iszony c. könyve, vagy talán még inkább olyannal. Napokig csak ekörül forgott az agyam, teljesen rám telepedett és nem hagyott szabadulni. Nem maga a történet volt a számomra az érdekes, hanem a párbeszédek, a különböző szereplők elmélkedése, gondolatai ugyanabban a témában. Mint vélekedik  az ünnepelt színésznő, az egyszerű hétköznapi fiatalasszony, az önmagát keresgélő fiatal lány, a mindenki által imádott rokon hölgy, a családba tartozó püspök, az édesanya, a nagynénik, s hogy ábrázolódik ki mindannyiuk saját kis nyomorúsága. A befejezés sem adott számomra megnyugvást, sőt.
Nagyon tetszett, de közben mégis vártam, hogy vége legyen, és szabaduljak tőle. Talán azért, mert az már túl sok volt, hogy nem csak a való életben, de még az olvasmányomban is az asszonyok sorsával szembesüljek ilyen mértékben?





17 megjegyzés:

  1. Akkor most elő aztat a pálinkás üveget!

    Alkalom egy pálinkára
    névnapod a koccintásra.
    Boldogságot, egészséget
    ürítsük a poharakat!

    Boldog névnapot!DDD

    VálaszTörlés
  2. Azt mondják, "a lélek erős, de a test erőtlen". A test ocsmány, nehéz, földi, a lélek viszont szárnyaló, könnyű tiszta és egyáltalán kellemes. Panaszkodunk a testre, és sopánkodunk, hogy béklyóba veri lelkünket. Pedig szerncse, hogy béklyóba veri, csakis ez óv meg minket az egyetemes és végső katasztrófától.
    A test igényei szerények, vagyis korlátozottak. A test pontosan tudja, mit akar, és azt kertelés nélkül követeli. Mi olyan borzasztó a test követeléseiben? Élni akar, jól működni, nem akarja, hogy fájjon. Amikor vágyai teljesültek, már nem gondol ki továbbiakat. A falánkság, a részegesség, a bujaság a lélek (a fantázia) bűnei a test ellen, a test rovására és tiltakozásai ellenére, egyáltalán nem megfordítva, noha éppen fordítva szokták gondolni. A test becsületes és tisztességes. Végső soron ő fizet ki minden számlát, nemcsak a sajátjait, hanem ő fizet lelkünk minden őrültségéért is.
    A lélek nem ismer korlátokat. Kitalálhat bármit, ls minden gondolatából vágy lesz. Elgondolni is rémes, mi történne, ha minden "gondolatot tetté formálnánk", amire a romantikusok rábeszélnek minket. Szerencsére ebben útjukat állja a test, innen ered a romantikusok különös gyűlölete a test iránt. Ha a lélek teljesen szabadon tetté formáthatná minden gondolatát, azon nyomban közösülne a világ minden nőjével (persze a testet használva fel erre), a vetélytársakat pedig száműzné az élők sorából. (A férfilélek. Sohasem fogom megismerni a női lelket, de feltételezem, hogy akkor is csúnya dolgok történnének, ha a női lelket szabadjára eresztenék.) Ez a feltételezett határeset mutatja a tendenciát. Biztos, hogy ha a képzelet ölni tudna, már rég gyilkos volnék. "Helyes" vagy "helytelen" ügyben.
    Tiszta lélek? Igazságos lélek? Ne tréfáljunk. Sok minden játszódik le az emberek fejében, és nagy szerencse, hogy ez a sok minden csak úgy vélhat valóra, ha legyőzi az anyag ellenállását. Az ellenállás hatására vagy visszavonul, vagy útközben átalakul, és csak ritkán valósul meg eredeti, tiszta formájában. Adolf Hitler szemlátomást elkeseredett, amikor a tohonya élet ellenállt ragyogó ötleteinek. A nagy vezérek mindig sértődötten néznek a valóságra.
    Nem állítom, hogy a fejünkben csak rossz dolgok játszódnak le. De Isten óvjon minket attól is, hogy a lélek nemes, altruista gondolatai automatikusan megvalósuljanak. Hogy pontosan és magától megvalósuljon minden világberendezési terv, amely valakinek a fejében megszületett, és az a valaki biztos benne, hogy csakis ez az egyetlen terv az, amelyre a világnak éppen szüksége van. És a Jóisten valóban megóv ettől minket, hiszen anyagot, időt és teret ad nekünk, amelyben mindennek le kell játszódnia. Éppen elég kért okoztak már az önhitt mániások, hát még akkor mi lenne, ha szabad kezük volna. A színházban a rendezők rémítgetnek az ötleteikkel, és vannak, akik az egész világot meg akarnák rendezni. Mániákus jótevők, nevelők, pedagógusok.
    Például az a Jean–Jacques Rousseau… Máig mérgeznek bennünket a gondolataival. Érdekes lenne egyébként nyomon követni — ha már erről beszélünk — az összefüggést a lélek szárnyalása és a székrekedés között. Minél tisztább régiókba szárnyalt lelkével egy gondolkodó, művész vagy próféta, annál gyakrabban szenvedett — az életrajzírók tanúsága szerint — székrekedésben, kólikában és felfúvódásban. Az erre vonatkozó statisztika azt sugalmazza, hogy ez szabály. Azoknak az olvasóknak, akik észrevételemet vulgárisnak találják, elegánsabb szót ajánlok: constipation.


    Słavomir Mrożek: Ciało i duch; in: Słavomir Mrożek: Małe listy; Wydawnictwo Literackie Kraków, 1982 [Test és lélek; fordította: Murányi Beatrix in: Słavomir Mrożek: Levélkék; Európa Könyvkiadó Budapest, 1988]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastad a fent említett könyvet egyáltalán? Mert nem egészen értem, hogy jön mindez ide.
      Ez a Słavomir nagy okoskodónak tűnik, legalább olyannak, mint Szőrmester barátom.

      Törlés
    2. "ne azt nézd ,hogy mit mond ,hanem azt,hogy ki mondja"

      A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
      Ugrás: navigáció, keresés
      Névaláírása
      Egykori otthona Rákoshegyen
      Sírja az Új köztemetőben (29/1-1-81.)

      Erdős Renée (eredeti nevén: Ehrental Regina) (Érseklél, 1879. május 7. – Budapest, 1956. július 9.) író, költő.
      Élete

      Felső-magyarországi, sokgyermekes szegény magyar zsidó családban született. Győri és budapesti iskolaévei után színésznőnek tanult a fővárosban, ám tanulmányait hamarosan megszakította. Első verseivel A Hét költőjeként indult, s a női lélek merész ábrázolójaként mutatkozott be. A kritika várakozásaival ellentétben nem a tartózkodó leányi báj, hanem a nő szerelmi vágyának megéneklésével aratott sikert, s vívta ki a századforduló némely korifeusának haragját. Regényeit ifjú lányok csak titokban olvasták, s a közvélemény nemsokára mint a legerotikusabb magyar írónőt tartotta számon. Költészete Ady Endrére is hatást gyakorolt, akárcsak Bródy Sándorra, akinek évekig a szeretője volt. A családos – és csapodár – Bródyval való szakítás után egy olaszországi kolostorba vonult vissza, ahol katolikus hitre tért. Ezt követően írásaira a misztikus erotikus atmoszféra volt jellemző. 1913-ban feleségül ment Fülep Lajos művészettörténészhez. Erdős Renée volt az első nő a magyar irodalomban, aki meg tudott élni alkotómunkásságából.

      Igazad van ,tele ez a világ okoskodó emberekkel.Biztosan jobb lenne a világ ha több lenne a butáskodó ember.

      A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
      Ugrás: navigáció, keresés
      Sławomir Mrożek
      Slawomir Mrozek.JPG
      Sławomir Mrożek 2006-ban
      Született Borzęcin
      1930. június 29.
      Elhunyt Nizza
      2013. augusztus 15. (83 évesen)
      Nemzetisége lengyel

      Sławomir Mrożek, teljes neve Sławomir Piotr Paweł Mrożek, (Borzęcin, 1930. június 29. – Nizza, 2013. augusztus 15.[1]) lengyel drámaíró, író. Pályafutását újságíróként kezdte, és később kezdett el drámákat írni. Első drámája a Rendőrség (1958). 1963-ban elhagyta hazáját, és több európai országot végigjárva Franciaországban telepedett le. Legismertebb drámája a Tangó (1964).

      Törlés
    3. Szerintem a se lényegtelen, hogy mit mond, attól függetlenül, hogy ki mondja. A legokosabb , legműveltebb ember is mondhat baromságot. S csupán azért mert az a bizonyos ember mondta, nem fogok hasra esni tőle. Én mindent a saját szűrőmön keresztül mérek.

      Amúgy még mindig fenntartom, hogy a könyvről szívesen eszmecserélek, ha olvastad, vagy készülsz olvasni a jövőben. Szerintem igen érdekes könyv.

      Törlés
  3. Folytatás Slavomir2013. szeptember 3. 2:39

    "Tiszta" lélek? "Piszkos" test? Szaglásunk azt parancsolja, hogy kerüljük a bűzt. Még a legelvetemültebbb bűnöző teste sem szeret dög közelében tartózkodni, de a "legtisztább" lélek is rezzenés nélkül közösködik lelkileg a legnagyobb disznósággal. Minél nagyobb disznóság, annál jobban vonzza a lelket. A lélek mindig szerette a nyilvános kivégzéseket, szeretett utcai balesetek köré csoportosulni, kéjgyilkosságokról olvasni. Azokban az időkben, amikor a háborúzás még kétkezi munka volt, csak a fizikai fáradtság, a kezek elzsibbadása vetett véget a mészárlásnak. A lélek tovább mészárolt volna.
    Szépen kérem a lelket, gondolkodjon el ezen.

    Słavomir Mrożek: Ciało i duch; in: Słavomir Mrożek: Małe listy; Wydawnictwo Literackie Kraków, 1982 [Test és lélek; fordította: Murányi Beatrix in: Słavomir Mrożek: Levélkék; Európa Könyvkiadó Budapest, 1988]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Még a legelvetemültebbb bűnöző teste sem szeret dög közelében tartózkodni"

      No ebből is látszik, hogy ez a Słavomir nem sokat járt emberek közt. Sajnos nem egy olyan van, akit még a saját irdatlan bűze sem zavar, pedig a többiek öklendeznek körülötte.
      Érdekes, de én cseppet sem szeretek utcai balesetek köré csoportosulni, sőt kéjgyilkosságokról olvasni sem. Sőt semmilyen gyilkosságról. És irtózom mindenféle háborúskodástól, nemhogy csinálni, de még rá gondolni sem. Pl. többekközt ezért sincs tv-m.
      No de ezek sem kapcsolódnak a könyvhöz. Arról viszont szívesen beszélgetnék, ha van hozzászólnivalód.

      Törlés
    2. Úgy tudom Slawomir Mrozek elég sokat járt emberek között.
      Gondolom Ehrenthal Regina is .

      A kettőjük között körülbelül annyi a különbség mint Fehér Anettka és mondjuk Vitrai Tamás között (bocsánat Vitrai Úr,hogy egy lapon említem ).
      Igaz mindkét emberre szükség van ,hogy kerek legyen a világ.

      Törlés
    3. Sajnálom, fogalmam sincs ki az a Fehér Anettka. Gondolom valami tv-s személyiség lehet, az pedig nekem kiesik a látókörömből.
      És továbbra is fenntartom, hogy tetszett a könyv, attól függetlenül, hogy te így vélekedsz az írójáról. :-) Ennyi.

      Törlés
    4. akoor bazd meg

      Törlés
    5. Aki hüje hajjon meg!

      Törlés
    6. Ez egy kissé alpári. A tükör elég görbére sikerült "slavomir".
      Légy oly szíves kíméld az itt Olvasót és kommentelőt az ilyen stílustól!

      Törlés
    7. Sajnálom slavomir, de a legutóbbi hozzászólásod kitöröltem. Velem még megteheted ha annyira akarod, vagy örömed telik benne, de nem szeretném, ha az olvasóimmal így beszélnél.

      Törlés
    8. Jól teeted,hogy kitörölted ,ezt a bejegyzést is töröld ki légyszíves ,meg mindent ami még jólesik!

      Törlés
    9. Jó ,elhiszem !

      Törlés
  4. 2013. szeptember 3., kedd
    A változásról

    http://habostortaesbox.blogspot.hu/2013/09/a-valtozasrol.html

    http://www.pszichoterapia.tenyek-tevhitek.hu/valtozas.htm

    VálaszTörlés

Web Statistics