2015. január 14., szerda

Nikiforosz Vrettakosz: A tulipán






Mert hát megeshet, hogy az éj kellős közepén
betoppan hozzám Jézus Krisztus. Vagy első
unokaöccse. Esetleg
édesanyja húga, vagy édesapja.
Avagy egy bőrig ázott hegyipásztor,
akire ráesteledett. Kell hát ez a tartalék
fekhely otthonomban.
Bérleti díját egy életre előre kifizette nékem
maga az Isten:
belém ültetett egy fehér tulipánt -
a szeretetet.













12 megjegyzés:

  1. Ez a vers egy csoda!!!!!!! Ki is írom magamnak.Köszönöm!!!!!!!!!!
    Van olyan szokás, főleg Karácsonykor, vagy a vasárnapi ebédnél,hogy még egy főre megterítenek,az Jézusé.:)Úgy szeretném néha megtenni, de már az elején így kellett volna....

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, tartalék fekhelyed van-e, de fehér tulipán van beléd ültetve, az tuti! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem is valami úri fekhely, de szivacsom van egy pár. S ha nem is Jézus rokonai vagy elázott pásztor, de gyerek igen szép számmal szokott nálunk aludni, hahaha. :-)

      Törlés
  3. A fehér tulipán és a kék pillangó

    A fehér tulipán búsan árválkodott a sok színes, tarka virág között.

    Elnézte társait és így sóhajtozott:

    — Milyen jó a sárga, a piros és a tarka tulipánnak! Elbeszélgetnek velük a méhek és a pillangók, a bogarak is meglátogatják őket. Bárcsak én is színes lehetnék, akkor nem állnék itt egyedül, szótlanul...

    Egy kicsi kék pillangó a fehér tulipánhoz repült és így szólt:

    — Ne sóhajtozz, ne szomorkodj, én szívesen beszélgetek veled!

    A fehér tulipán megörült neki és hamarosan összebarátkoztak. A kék pillangó eljött máskor is.
    Egyszer azonban hosszabb ideig nem látogatta meg hűséges barátját. A fehér tulipán csak állt és szomorúan nézte virágtestvéreit, majd felnézett a fára. Ott különös dolgot látott. Egy veréb beszélt magában:

    — Két bogarat megettem, pillangót kell keresnem! Finom csemegére fáj a csőröm. Erre láttam egy kék pillangót röpködni, ő éppen jó falat lesz nekem!

    A veréb kergetni kezdte a kis pillangót. A kék lepke mar alig bírt repülni, amikor meghallotta a fehér tulipán hívó szavát. Egyenesen a virág közepébe szállt. A fehér tulipán összezárta szirmait, és elrejtette kedves barátját.

    A veréb meg össze-vissza kereste a kék pillangót, de mikor látta, hogy nincs sehol, mérgesen továbbrepült.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészen kellemes meglepetést okoztál Névtelenke.
      Elkezdtem olvasni a mesét, s megszokott kötekedő stílusodhoz szokva már vártam a dörgedelmeket: te önző, nem életre való tulipán, nem érted meg, hogy magad kell boldogulj?!! Ne tartsd fogva a ragaszkodásoddal a kék pillangót. Mi a fenét szomorkodsz, hogy már napok óta nem láttad?? Barátság, ehh, micsoda idealista utópia...

      Törlés
  4. ......mondja,nem én :
    Oravecz Nóra
    Tegnap, 11:30 · szerkesztve ·

    A varázslatot nem üldözheted, nem zárhatod ketrecbe, nem kényszerítheted maradásra. A varázslat tudja, hogy mikor kell érkeznie, hiszen leckét hoz, tanít. Megmutatja, hogy hihetsz, hogy van tovább, gátakat szakít fel, hogy végre merj hinni. Nem azért jön, hogy örökre maradjon, azért, hogy felnyissa a szemed, hogy megdobogtassa a szíved- végre. Felébreszt, mert nem hiheted, hogy ennyi az életed. De utána nem ülhetsz tétlenül. Tenned kell azért, hogy újra megkaphasd. Csak ugye sokan más utat választanak.. Hitegetik magukat, reménykednek, vagy egyszerűen megijednek az érzéstől, mert aki egyszer átélte a csodát, fél, hogy a hite nem lesz elég ahhoz, hogy újra megkaphassa.

    Talán a legnehezebb megtanulni azt, hogy a varázslat bizony elillan, addig marad, ameddig szükségünk van rá. Talán azért érkezik, hogy lásd, létezik, és az élet több annál, mint aminek látod. Felnyitja a szemedet, megnyitja a szívedet, hogy végre el merd hinni: az, amit eddig el sem tudtál képzelni létezik. Csak aztán másnap felébredsz, és nincs varázslat, nincsenek csodák. A kérdés, hogy elfogadod-e, hogy most ennyi jutott, és ahelyett, hogy igazságtalannak ítélnéd el a világot, inkább megköszönnéd, hogy megmutatott valamit, amiben eddig nem hittél?

    Teljes poszt a blogon:
    http://oravecznora.blog.hu/…/ne_eroszakold_meg_a_kapcsolata…

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye nem haragszol meg rám, ha azt mondom, nem szeretem Oravecz Nóra szövegeit. Nekem annyira álbölcsességeknek tűnnek. Szép ruhába bújtatott magasröptűnek tűnő szellemi "igazságok", amelyekkel klasszul lehet villogni az erre fogékony emberek előtt. Azonban a hétköznapok egyáltalán nem ilyenek.
      Sokkal jobban érdekelnének a te saját gondolataid, mint egy számomra idegen nő idétlenségei.

      Törlés
    2. https://groups.google.com/forum/#!topic/los-pps-de-todos-nuevo-correo/qvJfoW8fC_E

      Törlés
    3. Nagyon helyes képek, de nem értem mit szeretnél velük mondani. Ezek még mindig nem saját gondolataid a verssel kapcsolatban.

      Törlés

Web Statistics