2015. augusztus 17., hétfő

Hosszú úton

Mindig különleges esemény, mikor ilyenkor augusztusban áthaladnak a zarándokok a falun. Esztergomból indulnak és Mátraverebélyig mennek gyalog, 20-ára érnek oda. A második állomás, ahol megalusznak, mi vagyunk. Esztergomból Márianosztráig az első nap, s onnan át a hegyeken ide hozzánk. Nem kis távolság, amit megtesznek, de tegnap este hatkor mikor beértek a faluba, még vidáman, jó erőben gyalogoltak, gyorsan haladtak a templom felé, ahol harangszóval, vacsorával várták őket a helyiek.
Ma reggel mise után újra neki a hosszú útnak, s szerencsére most az égiek is kegyesek voltak, mert elmúlt a bődületes hőség. Az öregotthon elé mindenki kiült, aki élt és mozgott,  s már a zarándokok  is tudták, hogy itt várni fogják őket, csomagocskával készültek, amibe énekek, imádságok, énekes könyvek voltak bújtatva.
Nagyon megható az egész, az embernek könny szökik a szemébe, ahogy látja azt a rengeteg hívőt, szerzetest, apácát mosolyogva, integetve vonulni. Néhány idősebb is akadt köztük, előttük különösen le a kalappal! Nekem gombóc lesz a torkomban a menet láttán.
Isten áldása és kegyelme legyen velük továbbra is!


14 megjegyzés:

 1. Tényleg könnybe lábasztós.
  De helyesek az öregecskéitek, ahogy várják őket!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugyehogyugye? Mikor írtam a bejegyzést, akkor is elszorult a torkom. :-)

   Törlés
 2. Gyönyörű,ahogy a 2.képen a szerzetes int a néniknek! Én is nagyon szeretem látni a szerzeteseket,apácákat.Nem is jó szó,hogy szeretem,de nem találom a megfelelőt.:)Milyen jó ,hogy ezt láthatjátok!
  Nagyon úgy tűnik,hogy szuper kis faluban laksz! Élhetőben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj, az nekem is nagyon tetszik, ahogy int épp a szerzetes. De a többiek is integettek, ahogy elhaladtak az otthon előtt. Olyan tiszta az arcuk, tán azért is jó őket nézni.
   Szuper kis falu valóban. :-)

   Törlés
 3. - és talán holnapra érnek ide hozzánk . Elmennek a régi adótorony mellett le a Duna partra , itt van a szállás
  És most esik ami nem könnyíti meg az útjukat !
  mmama.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Biztos, hogy ugyanazok a zarándokok? Szerintem ők nem érintik a Dunát, csak az út elején, Esztergomból Márianosztrára menet. Innén Patakra, majd Szécsénybe, majd Mátraverebélyre mennek. Akiket Te mondasz, ők honnan indulnak?

   Törlés
 4. Irigylésre méltó ez a kitartás. Főleg ilyen időben (bár lehet arrafelé épp nem esik).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony, hogy esik. Egész éjjel, egész nap esett. Máskor is mentek már esőben, s mikor megérkeznek valahová, nem az az első, hogy átöltöznek vagy pihennek, hanem rögtön vonulnak be a templomba vizesen, ázottan, fáradtan.

   Törlés
 5. Akkor nem Ők azok .
  Esztergomtól indulnak és talán Máriagyűd a cél. Nem oly régen volt egy műsor valamelyik csatornán , ott végig kísérték a zarándokokat.
  Onnét tudtam meg hogy itt vezet az útjuk közel hozzánk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a ferencesek szervezik, azt is?

   Törlés
  2. Felkutattam :-)
   Magyar Zarándokút Egyesület aki szervezi , segíti , támogatja a közel 500 km.-es utat.
   Érdemes benézni az M Z E . honlapjára. Hmm talán még kedvet is kaptam ?
   mmama

   Törlés
  3. Köszi, hogy felkutattad! Mikor látom őket menetelni, én is legszívesebben velük mennék, csak nem vagyok katolikus, és nem mindennel tudnék mit kezdeni az ő szertartásaik közül. Talán ez az egy tart vissza. :-)

   Törlés

Web Statistics