2014. április 27., vasárnap

Gyűjtögetés Tepertővel
Délután kiruccantunk Tepertővel egy kis gyógyfű gyűjtő sétára. Leginkább feketenadálytő gyökeret akartam kiásni. Igaz, előbb kellett volna, de még ilyenkor is ragacsos, úgyhogy remélem jó lesz. Szoktam minden évben kutyulni belőle, de most nem csak magamnak szándékoztam. Egyik Laci barátom csúnyán elrendezte a kezét bicajozás közben, mikor egy szerpentinen lefelé száguldva hatalmasat tanyázott. Tulajdonképp csoda, hogy annyival megúszta, amennyivel.
A feketenadálytő gyökeréből készített tinktúra nagyon jó törésekre, zúzódásokra.
De ha már kinn voltunk a mezőn, szedtem amit lehetett.
Tepertő közben boldogan pacsált a patakban, majd hirtelen felriasztott egy őzbakot, aki ijedten kicsörtetett a bokorból és az orrom előtt vágott át az ösvényen. Még meglepődni sem volt időm, olyan hirtelen történt. Karnyújtásnyira volt tőlem.
Feketenadálytő
Pipulka kosara gyökérásó kisszerszámmal felszerelve :-)
Pásztortáska
Feketenadálytő gyökere
Lándzsás útifű
Itt-ott már a zsurló is kikukucskált. Ugye milyen vicces ilyenkor? Mint valami gomba.
Sajnos idén az ibolyakandírozásról lecsúsztam, így hát nagy örömmel fedeztem fel, hogy a tölgyfám megőrzött nekem néhány szálat. Mégis lesz Kobak szülinapi tortáján.Tepike időnként hirtelen, mint a villám eltűnt a bozótosban, aztán mivel megint nem sikerült se nyulat, se őzet fognia, előbukkant a mezőn.

A gyökereket feldaraboltam, pálinkába rejtettem, a füveket tálcán szétterítettem, az ibolyát megkandíroztam.
Na!12 megjegyzés:

 1. :) Lehet, hogy a pálinka a gyógyír, nem is a nadálytő :) (per os...természetesen :))
  Milyen klassz kis kosárkád van!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát, biztos az is használ. De nem ám azt a finomat pocsékoltam el, amit tőled kaptam, csak valami hitványabbat. E tiédből inkább S.Laci szájába öntöttem egy kis kupicával.
   A kosárkám vadi új, most kaptam a fiúktól, ez volt az első bevetése.

   Törlés
 2. Szeretem az ilyen kirándulásokat... begyűjtéseket :-) Tegnap én is pitypang leveleket, százszorszép virágokat meg némi medvehagymát vittem haza, és tisztításkor láttam, hogy jött velük egy nagy kullancs is...:-(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A százszorszép virágja mire jó? Kullancsot én is vertem le Tepi bundájáról már útközben. Én felvettem a csodakarkötőm, az eléggé bevált, vittem Pécsre is, s nem találtunk magunkban az egész napi túra után sem.

   Törlés
  2. Pipulka, tk. léguti hurutra is (most voltam beteg)
   Timcsinél (is) szoktam nézelődni, most ezt másolom be Neked: http://timcsigyogynoveny.blogspot.de/2013/08/szazszorszep-bellis-perennis.html

   Törlés
 3. Érdekes, hogy bár a fél életemet a természetben töltöttem, soha nem volt rajtam egyetlen kullancs sem. Egyesek szerint rossz a vérem. :-) (bár lehet, hogy egyesek is csak kullancsok, emberálcában?)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor vagy piszok nagy mázlid van, vagy pedig valami kullancstaszító dolog van a szervezetedben. :-)
   Én azért minden évben kiszedek kettőt-hármat magamból. Igaz ez ahhoz képest minimális, hogy itt lakunk az erdő szájában.

   Törlés

Web Statistics