2019. június 25., kedd

Ide nekem a hiúzt!




Filmecske Szőrmesterről és a hiúzról.

https://vimeo.com/320606158


21 megjegyzés:

  1. Megnéztem.
    Ami nekem nem igazán tetszett, mikor mesélte az idős szlovák nemzetiségű férfi, hogy a befogott hiúzokat állatkertekbe vitték...

    No igen, magányos a Börzsönyben élő hiúz, nem lehet csak úgy a szlovák oldalról neki terelgetni egy párt, kár pedig, mondta Szőrmester, hogy legalább 15 pár hiúzt el tudna tartani az Északi középhegység.

    Amúgy meg gyönyörű jószág.

    ...Meg irigylem Szőrmestert, mert minden négyzetcentiméterét ismeri a Börzsönynek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát azzal a résszel én sem tudtam mit kezdeni. Meglepődtem rajta.

      Szőrmester valóban ismer minden kis részt. Valamelyik filmecskéjében azt mondta, ha bekötött szemmel leraknák bárhol a Börzsönyben, negyed órán belül tudná hol van.
      Én ennyire nem szeretném ismerni, számomra olyan jó, hogy még mindig van titokzatos, felfedezni való része.
      A hiúz pedig tényleg gyönyörű szép állat.

      Törlés
    2. Állatkertbe csak a karantén miatt vitték, de ez a Kunc bácsi szövegében benne is van . A Pista bácsi által befogott hiúzok mind visszatelepíítésre kerültek ha egészségesek voltak. Jugoszlávia(Szlovénia),Olaszország,Svájc,Stb.
      Itt a film:
      https://vimeo.com/317960027

      Törlés
    3. Akkor ez valahogy elkerülte a figyelmünket, vagy lehet nem jól értettem a Pista bácsi szavát. Köszi a kiigazítást, ennek igazán örülök!

      Törlés
    4. Szőrmester! Nem ismerem fel a kezdő képet. Hol készült? A tisztás sem ismerős a kép bal oldalán. És a házikót se ismerem.

      Törlés
  2. Nem kötözködni akarok, de nekem sem volt egyértelmű, bár hallottam azt a mondatot is, hogy visszatelepítésre kerültek, de nem igazán értettem, hogy miért kellett befogni, állatkertbe vinni és utána újra elengedni. Mindegy is, az a lényeg, hogy szabadon engedték őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most én is újra meghallgattam azt a részt és tényleg nem egyértelmű. Csak sokkal később, már a festővel való beszélgetés során derül ki, hogy az állatkertben csupán karanténban vannak és onnan kizárólag az egészséges, fiatal állatok kerülnek külföldre.
      De ez a film szerkesztésének hibája. Ahogy mi ketten félreértettük, más is így járhat. De a lényeg a lényeg, szabadon engedték őket. :-)

      Törlés
    2. Úgy látszik a nők füle szelektív?
      lásd____02p:22mp-----02:41
      "a Nyugat Európai visszatelepítés zöme innen történt"

      Törlés
    3. Nem értettél meg bennünket. Arról van szó, hogy mikor legelőször szóba kerül a hiúzok elfogása, ott csupán állatkert kerül említésre, és ez zavaró. Csak később, egy teljesen új szereplő kapcsán folytatódik a dolog. Egy mozaik, amit a nézőnek kellene összerakni, de ez nem megy simán. Nem a nők fülével van baj, hanem azzal, hogy nem egyértelmű a dolog azonnal, a Pista bácsival való beszélgetés során. kettena, ki nem beszéltünk össze, ugyanúgy összezavarodtunk, ez nem véletlen. és nem a te hibád az egész, te szuper vagy benne, nagy örömmel és élvezettel néztem.
      Válaszolnál a kérdésemre, hogy a kezdő kép hol készült? Nem ismerem fel.

      Törlés
    4. Rendesen oda kell figyelni a szövegre. 2perc 28 másodperctől-2perc 38 másodpercig, szerintem világosan, nem hadarva mondom.
      A filmben szereplő gunyhó titkos. "Titkos Ranger Pihenő"

      Törlés
    5. Jó, a kunyhó titkos, de gondolom a kezdő kép nem. Igaziból az érdekel jobban. Melyik rész ez? Melyik hegyek látszanak. Látom a nagy tisztást is baloldalt, de nem ismerem vagy nem tudom felismerni melyik az.

      Törlés
    6. Diósjenő: Sváb Sándor Erdőmérnöki Kastély
      http://hu.huskpark.eu/parkokrol/diosjeno/

      Törlés
    7. Diósjenő tájkép
      https://www.google.hu/maps/@47.9280896,19.0444518,3a,42.6y,307.91h,95.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1saFN1TOQM_2KuhNP43LfYfQ!2e0!7i13312!8i6656

      Törlés
    8. No ezt nem csoda, hogy nem ismertem fel. Mindenáron valahol itt Perőcsény környékén kerestem a megoldást. :-) Köszi szépen!

      Törlés
  3. Szm. a nők fülével semmi baj nincs... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. akkor nem értem, mi a baj

      Törlés
    2. No jó, ejtsük a témát... A kezdő kép hollétére nem válaszolsz nekem?

      Törlés
    3. Nem kell ejteni, csak odafigyelni a szövegre, vagy Ti másik változatot láttatok?

      Törlés
    4. Igen, másik változatot nézünk. :-D És ez okozott minden félreértést.

      Törlés
  4. Gyönyörű képek, a Börzsöny meseszép.
    Magával ragadó, milyen csodálatos bolygón élünk - bár vigyáznánk rá! Darányi Lászlónak elismerésem azért a szeretettel teljes alázatért, ahogy a tájhoz, az élővilághoz viszonyul, ahogy a "tűt keresi a szénakazalban", azaz a hiúzt a Börzsöny erdeiben. :) Vajon mennyire lehet/érdemes beavatkozni a természet rendjébe? Segítő szándékkal és tudással vajon mennyire menthető, amit az ember tönkretett?
    Köszönöm, képzeletben magam is ott túráztam. Az őszi és téli képek ebben a hőségben jólesőek. :)
    Luca

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem csak kis mértékben menthető.:-( Ahhoz nem csak némelyek pozitív hozzáállása kéne, hanem a nagy többsége.

      Törlés

Web Statistics